PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’oposició titlla de «poc ètic» i d’«acte finançat per tots» ‘El cap respon’

Creuen que cal canviar el format, amb les preguntes en directe

Per Albert Belis

Xavier Espot, aquest dimarts en el programa televisiu.
Xavier Espot, aquest dimarts en el programa televisiu. | SFGA

L’oposició parlamentària i extraparlamentària va valorar ahir el programa de televisió El cap respon, que va emetre aquest dimarts Andorra Televisió i en què el cap de Govern, Xavier Espot, va respondre les preguntes de la ciutadania, sobretot en matèria de pèrdua de poder adquisitiu i d’habitatge. En aquest sentit, els partits de l’oposició van qualificar la intervenció d’Espot de «poc ètica» i d’«acte de campanya finançat per tots», en referència al fet que la legislatura es troba en la recta final i que s’albira la convocatòria de les eleccions generals.

«Nosaltres ho vam veure com un acte de precampanya finançat per tots nosaltres, perquè va tenir lloc a la televisió pública que paga tota la ciutadania», va afirmar el secretari d’organització del Partit Socialdemòcrata (PS). A més, «només va servir per blanquejar les polítiques de Demòcrates, que hem vist que no són efectives, ja que han deixat la crisi més gran de poder adquisitiu dels darrers anys». Així doncs, «ja ens sembla bé que faci un acte de precampanya, però no entenem per què ho hem de pagar tots». Ara bé, «si vol començar a fer precampanya, juguem tots amb les mateixes cartes, que sigui responsable i convoqui eleccions d’una vegada».

Sobre el fons de la intervenció, Baró va afirmar que «la conclusió és que han convertit l’estat del benestar en un estat assistencialista, cosa que ja els hi va bé i fins i tot treuen pit de totes les ajudes que donen, i això és un problema, perquè la gent no pot viure sense aquestes ajudes». Per tant, «ells creuen que la solució és donar ajudes en lloc de fer polítiques perquè la gent pugui viure amb els seus recursos». Així les coses, «no va aportar absolutament res, perquè les respostes van ser buides i sense cap sentit».

Des de les files extraparlamentàries, un dels nous partits que concorreran als propers comicis, Concòrdia, també hi va dir la seva. «En un moment com l’actual està bé que el cap de Govern faci una al·locució, però és poc ètic i lleig fer-ho d’aquesta manera, poc temps abans de les eleccions», va afirmar el tresorer de la formació, Martí Alay. Tot i això, va recalcar que Espot va reconèixer que la inversió estrangera en immobles «no aporta els grans avantatges que fins ara defensava i es va retractar sobre ell mateix quan ens havia acusat de voler empobrir el país». Per això, «en veure que reconeixia que teníem raó ens va causar una gran alegria».

Pel que fa al format del programa, coincideixen que s’hauria de canviar, amb les preguntes dels ciutadans fetes en directe i no seleccionades prèviament. Segons el dirigent socialdemòcrata, «es va fer en directe, però es podria haver gravat perfectament, perquè les preguntes venien seleccionades, així que al final exercici de transparència cap ni un». Ara bé, «si està ben fet, el format és bo, els comentaris de 'youtube' no poden estar bloquejats i les preguntes han de ser en directe perquè el cap de Govern respongui sense un filtre previ, ja que ara el ciutadà no pot replicar».

Des de Concòrdia, creuen que cal «comparar-se». Així, «nosaltres vam fer un acte sobre habitatge amb torn de preguntes obert i en vam sentir de tots colors, així que el millor escenari seria escoltar veritats com les que nosaltres vam escoltar». En aquest sentit, «el format de pregunta moderada limita la possible crítica que tingui la ciutadania envers el Govern». Per tant, Concòrdia proposa que es faci trimestralment i que els partits de l’oposició parlamentària també puguin participar del format.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT