PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La sala d’exposicions del Govern s’omple de talent d’aquí i d’arreu

La programació d’enguany inclou tres grans projectes

Per El Periòdic

La ministra de Cultura durant la inauguració de la nova temporada de la sala d’exposicions del Govern.
La ministra de Cultura durant la inauguració de la nova temporada de la sala d’exposicions del Govern. | SFGA/JAViladot

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, acompanyada del cap de l’Àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, va presentar ahir la nova temporada 2023 de la sala d’exposicions del Govern. La programació d’enguany, que inclou tres grans projectes, s’ha dissenyat d’acord amb la política expositiva que el ministeri ha adoptat des que va inaugurar la nova sala al Parc Central l’any passat. Així, com va explicar Riva, «donem continuïtat i reforcem la nostra política expositiva apostant per una gran exposició d’un artista del país de llarga trajectòria, per donar suport i visibilitat als artistes contemporanis i apropem els grans referents internacionals de l’art al públic andorrà».

Després de la presentació de la nova programació, va tenir lloc la presentació al públic del darrer número de la revista d’arts visuals Bonart, que conté una entrevista a la ministra i presència d’obra d’artistes andorrans. Seguidament es va celebrar una taula rodona al voltant del tema El valor de la cooperació internacional entre artistes: professionalització dels creadors i diplomàcia cultural entre Estats que va comptar amb la participació de la fotògrafa andorrana i resident de Faberllull Olot, Naiara Escabias, l’artista plàstic andorrà i comissari del projecte internacional Art Camp, Faust Campamà, el responsable del programa de Coneixement, Innovació i Residències de l’Institut Ramon Llull, Àlex Hinojo, i la historiadora de l’art, tècnica del Ministeri de Cultura i responsable de Faber Andorra, Meritxell Blanco.

Així, del 7 de març al 14 de maig, estrenarà la temporada 2023 l’exposició Jaume Riba. Caminant. Comissariada per Natàlia Montané, amb la col·laboració de Dúnia Ambatlle i Jordi Batlle, la mostra s’emmarca dins del cicle Trajectòries, creat per retre homenatge als artistes consolidats al Principat, que compten amb una dilatada trajectòria. L’exposició recull una selecció d’obres del fotògraf ordinenc que mostren l’evolució de l’obra de l’artista durant 30 anys, repartides en quatre àmbits: paisatges, l’abstracció de la natura, viatges i els nostres avantpassats. Reflecteix perfectament el ser de Riba, un enamorat del passeig i la contemplació tranquil·la, sempre disposat a emprendre nous camins del nostre món singular per nodrir el corpus de la seva obra.

Després, Notes sobre l’Antropocè, comissariada per l’escriptora, investigadora i professora anglesa Jean McNeil, aquesta exposició col·lectiva gira en torn del concepte d’Antropocè. Obres de diferents tècniques, formats i disciplines que investiguen i expressen la relació amb la naturalesa, en concret l’ambivalència i ambigüitat de viure a l’Antropocè. Mitjançant el vídeo, la fotografia, la pintura, la instal·lació i la performance, l’exposició presenta l’obra de set creadors contemporanis que qüestionen la relació entre els regnes del que és i no és humà.

La dona és la temàtica més tractada per Lita Cabellut. Nues o vestides, autèntiques, de mirades profundes i desafiants, de pells marcades pel pas d’allò viscut; glorioses, amb personalitat captivadora i dramàtiques en ocasions. L’artista les presenta a través d’una tècnica exquisida i brillant que atorga a l’espectador el sentit més profund de l’art: la bellesa creativa i l’evocació emocional i conceptual mitjançant l’impacte d’intenció de l’artista.

Finalment, i a més del projecte artístic que gaudirà d’una exposició a la galeria Pigment de Barcelona, per a la temporada 2024, l’Àrea d’Acció Cultural també treballa per impulsar una mostra per apropar l’art contemporani a les noves generacions. L’objectiu és atreure a la sala d’exposicions nacional la població jove del país, avançant així en la creació de nous públics. L’exposició se centrarà en obres que empren nous llenguatges i nous formats amb la voluntat que els joves se sentin interpel·lats i, alhora, representats. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT