PUBLICITAT

Encamp

Cultura repartirà els ajuts per trams i segons els projectes

El Govern ha destinat 200.000 euros de pressupost als artistes

Per Cel Márquez Bernat

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva amb el cap d’àrea d’Acció Cultural Joan-Marc Joval, ahir.
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva amb el cap d’àrea d’Acció Cultural Joan-Marc Joval, ahir. | govern

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el cap d’àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, van presentar ahir la convocatòria per a la concessió de les subvencions culturals de cara a l’any 2023. Aprovades pel Consell de Ministres el dimecres passat, van voler presentar davant dels destinataris les noves bases de la convocatòria: «Volem obrir la porta a tot el cens d’artistes i creadors del Principat. Aquestes bases faran que prengui forma el projecte cultural que vulguin impulsar el 2023», va puntualitzar Riva. La ministra va emfatitzar que les subvencions culturals aquest any arriben als 200.000 euros.


El Ministeri de Cultura va dur a terme diversos d’intercanvis amb el sector de les arts i la cultura, on es van abordar diferents inconvenients de passades convocatòries. «Prop de 20 propostes han tingut problemes a l’hora de tirar endavant el projecte», va declarar Riva. Molts plans van aconseguir la puntuació mínima per poder adquirir la subvenció, però el percentatge assignat no era suficient per a la seva realització. «Molts projectes s’havien de cancelar perquè no s’adien adequadament al finançament», va afegir Joval. 
Com a resposta a la problemàtica, el ministeri ha creat una escala per atorgar quantitats matemàticament proporcionals segons la dimensió financera de cada projecte. Per exemple els projectes amb un cost més baix d’entre zero a 2.000 euros i amb la nota més alta, es podran endur el 85% de subvenció.


Com a novetat d’aquest any, i a diferència de l’any anterior, en aquest no s’acceptaran tantes propostes beneficiàries. El Govern modificarà la nota de tall de un set a un nou sobre 12 i l’exigència a l’hora de l’obtenció de punts, per assegurar que aquells projectes que obtinguin la subvenció puguin garantir el seu desenvolupament. 


De cara a la convocatòria és podran presentar tant persones físiques com jurídiques sempre que es presentin projectes culturals, i també s’acolliran els projectes sense ànim de lucre. Les noves bases recullen diversos canvis i millores identificades pels diversos sectors amb la voluntat d’encarar aquestes ajudes per a projectes cada vegada més elaborats, però sense abandonar les propostes més amateurs. Riva va explicar que «l’objectiu d’aquestes bases es professionalitzar el sector i el teixit respecte d’altres propostes, però incloent alhora projectes culturals que no ho vulguin fer».


En el nou pla es recuperen les vuit modalitats habituals que van quedar afectades per la pandèmia: les arts escèniques; arts plàstiques i visuals; cultura popular i tradicional; projectes editorials; activitats literàries i ajut a la creació literària; projectes de difusió cultural dels mitjans de comunicació privats, promoció exterior de les arts visuals i les arts escèniques. Aquest any incorporen la traducció d’autors andorrans, l’objectiu d’aquesta modalitat és fomentar la publicació de traduccions en llengües estrangeres d’obres literàries originals andorranes.


Des del Ministeri de Cultura es faran dos sessions informatives amb l’objectiu que els dubtes que es puguin generar en l’inici dels projectes quedin resolts abans d’iniciar-se el procés i alhora obtenir una millor qualitat a l’hora de rebre els projectes. 
Les bases, que es faran públiques el proper dimecres al BOPA, són un instrument per garantir el principi d’objectivitat, concurrència i publicitat del procés per a la concessió de subvencions i, també, fixen els mecanismes que permeten l’Àrea conèixer la gestió correcta i l’optimització dels fons públics.

PUBLICITAT
PUBLICITAT