PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Reivindicació per crear una xarxa de suport als cuidadors

Les persones que s’ocupen dels malalts necessiten «desconnectar»

Per El Periòdic

Argilés i Medina, ahir.
Argilés i Medina, ahir. | ANA/M.P.

Que els cuidadors de persones que es troben en un procés de final de vida puguin tenir una xarxa de suport i «moments de desconnexió» són alguns dels elements sobre els quals van incidir la infermera referent de la unitat de cures pal·liatives del SAAS, Esther Argilés, i la psicooncòloga Laura Medina en la xerrada Visibilitzem les cures pal·liatives, cuidem el qui cuida, organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà. Es tracta d’un acte que pretenia informar i sensibilitzar sobre l’atenció i l’acompanyament que han de rebre les persones que es fan càrrec de malalts que precisen cures pal·liatives i les dues expertes van reivindicar que cal fer visible aquests cuidadors, que «treguin el cap», en paraules d’Argilés, ja que tenen «un paper molt important, bàsic».

D’aquesta manera, des del SAAS es dona suport tant al malalt com a la persona que el cuida perquè puguin fer front a les diferents situacions que sorgeixen en el procés de final de vida. L’objectiu, destaca Argilés, és «millorar la qualitat de vida tant de la persona malalta com de la família i l’entorn». Medina advoca per «visibilitzar la part emocional, que potser és la més interna, la menys visible» i destaca que sovint hi ha «molts silencis entre familiars i cuidadors» que cal trencar perquè s’adonin que «hi ha coses que intervenen en la comunicació i que si són visibles facilitarem el contacte» entre la persona que cuida i el malalt. En aquest sentit, l’experta opina que «estem acostumats a deixar de banda» parlar de la mort i creu que poder-ho fer «d’una manera més oberta» servirà per tenir «camí fet» quan arriba aquest moment i que com a societat cal avançar en aquest sentit.

Pel que fa a la cura dels cuidadors, la psicooncòloga considera que cal que a més d’una xarxa tinguin «moments de desconnexió» per no estar «totalment immersos en la cura d’una persona depenent» que a més no millorarà i, per tant, es tracta d’una situació complicada. Així, manifesta que és important «poder compartir» aquests neguits amb una xarxa de suport. La directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, va manifestar que quan els van proposar aquest tema des del Ministeri d’Afers Asocials i la unitat de cures pal·liatives els va «encaixar molt bé» ja que el programa La salut al dia treballa amb diverses associacions «per donar eines i qualitat de vida a les persones que estan patint malalties», informa l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT