PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un càlcul matemàtic bàsic resol la problemàtica de la pujada de sous

El Govern publica un aplicatiu web perquè treballador i empresari sàpiguen quin ha de ser l’augment exacte

Per David Sansaloni

El gràfic amb la fórmula correcta i l'explicació de les xifres per calcular l'increment del salari.
El gràfic amb la fórmula correcta i l'explicació de les xifres per calcular l'increment del salari. | EL PERIÒDIC

Un càlcul matemàtic bàsic ha resolt el problema que plantejava la proposta inicial del Govern respecte a l’increment dels salaris per la gran majoria dels treballadors del sector privat per al 2023. Després que el Consell General aprovés dijous la Llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania, la publicació de la fórmula matemàtica exacta per fer el càlcul havia sembrat el dubte a causa de la seva complexitat.


Aquest mitjà ha contactat amb el professor emèrit de la Universitat d’Andorra (UdA) Florenci Pla per poder explicar d’on surten aquestes xifres i, sobretot, el perquè de la fórmula utilitzada. Cal destacar que Pla ha sigut l’assessor del Govern, de forma completament desinteressada, per tal de poder donar un cop de mà després que la primera proposta de l’Executiu, basada en un increment en franges de 200 euros, fos injusta. Amb l’anterior fórmula es podia donar el cas que, per exemple, un treballador amb un salari de 1.799 euros acabés cobrant més que un que tingués un sou de 1.810. «No tenia sentit, perquè aleshores els treballadors haguessin anat a l’administració i a demanar que els rebaixessin el sou», va detallar Pla. La nova fórmula és una funció definida a trossos, la qual matemàticament també es coneix com a equació general d’una recta. El Govern va posar sobre la taula dues premisses: un increment del 7% màxim per als salaris des de 14.400 euros bruts, fins als 16.800 (en còmput anual i jornada legal ordinària), i un mínim, del 0,5%, fins als 48.000 euros.


«A partir d’aquí, s’havia de traçar una recta, que compta amb un pendent. Per treure el percentatge d’increment necessitàvem buidar incògnites», va explicar Pla, «i amb la diferència entre el 0,5 i el 7 vam tenir la primera, que era un 6,5. La segona es treu també de la diferència entre els 16.800 euros (d’on comença el màxim percentatge, del 7%) fins als 48.000 euros (on acaba, és a dir, el 0,5%), donant un resultat de 31.200. Finalment, quedava trobar en quin punt tallava el pendent amb l’eix vertical (els percentatges) i ens va donar un resultat de 10,5. Així, ja teníem totes les peces per fer el càlcul, incloent-hi el salari brut de la persona». La nova fórmula resol l’anterior, encara que per a Pla «només he fet un càlcul, i com jo, ho hagués pogut fer qualsevol altre. Un servei públic que no necessita reconeixement».


Solucionat el problema, el Govern va publicar ahir l’aplicatiu web que servirà perquè, tant els ciutadans com els empresaris, puguin conèixer amb facilitat l’increment que cal aplicar als salaris del sector privat per aquest 2023. La nova aplicació, dissenyada en format calculadora, permet fer el càlcul de l’increment d’acord amb el salari mensual o anual brut. Un cop especificat el sou que es percep actualment, abans de l’aplicació de la nova llei, l’eina mostrarà com a resultat el percentatge d’increment corresponent i, per tant, el nou salari obligatori que cal cobrar.

 

 

 

La CEA pensa diferent

 

Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), i en paraules del seu director, Iago Andreu-Sotelo, «no acabem de compartir la filosofia que presideix aquesta llei, perquè pensem que l’increment dels salaris no s’hauria de regular per llei, sinó que correspon a la negociació entre empresaris i assalariats». Per a l’organització, «ningú sap millor que aquests què és el que es pot demanar i es pot pagar».


Tot i això, la CEA celebra que s’hagin inclòs algunes modificacions en la llei «que fan que els efectes negatius quedin més limitats, com que no s’apliquin els augments a les noves contractacions de menys d’un any o que no s’apliqui als augments que durant l’últim any s’hagin produït més enllà de l’IPC del 2022. 

 

 

Espot reivindica la pujada dels salaris per llei d’acord amb l’IPC davant del context actual

 

El cap de Govern, Xavier Espot, va aprofitar la visita que va fer a l’escudella de Sant Sebastià de Sant Julià de Lòria per reivindicar la pujada de salaris per llei d’acord amb l’IPC davant les dificultats que presenta el context actual. En aquest sentit, va apuntar que en aquests moments de dificultat «el Govern no es podia quedar de braços plegats i no fer res» i, des d’aquest punt de vista, va manifestar que la mesura adoptada per l’Executiu ha estat «ponderada, equilibrada i que atén tots els actors interessats», incloent-hi tant treballadors com empresaris, segons va informar l’ANA. Tot i això, el cap de Govern es va mostrar partidari de «fomentar autèntics mecanismes de concertació social al nostre país». 

 

 

Espot també va assenyalar que aquesta situació és una «anomalia» i, per tant, es tracta d’una qüestió que «s’hauria de negociar i pactar entre els diferents interlocutors socials, com són la patronal i els sindicats». D’aquesta manera, va acabar per dir que «nosaltres el que hem de fer és facilitar al màxim possible que l’acord tingui lloc».

PUBLICITAT
PUBLICITAT