PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les instal·lacions de 20 kW necessiten un pla d’enginyeria

Les instal·lacions de 20 kW necessiten un pla d’enginyeria

Per El Periòdic

El ministre Portaveu, César Marquina, ahir.
El ministre Portaveu, César Marquina, ahir. | SFGA/JAViladot

El Govern va aprovar ahir la modificació del reglament d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió. L’objectiu és afavorir l’impuls de la transició energètica i així doncs, la modificació concerneix l’apartat relatiu a la instal·lació de generadors i convertidors (plaques fotovoltaiques) amb la voluntat d’agilitzar i facilitar la seva instal·lació reduint els costos i garantint els nivells de seguretat.

En concret, es modifica el criteri de classificació del tipus d’instal·lació pel que fa als generadors i convertidors. Bàsicament, se cerca que no sigui necessari un projecte d’enginyeria per la instal·lació de plaques fotovoltaiques amb potència inferior als 20 kW, atès que fins ara era necessari a partir de potències a partir de 10 kW. Així, amb la modificació aprovada ahir, per a les instal·lacions de plaques fotovoltaiques inferiors a 10 kW només caldrà butlletí elèctric. De 10 a 20 kW caldrà un projecte fet pel mateix instal·lador (electricista) i per a les superiors a 20 kW caldrà un projecte d’enginyeria.

D’altra banda, el Consell de Ministres també va aprovar una modificació del reglament de la generació d’energia elèctrica amb la voluntat de donar més facilitats al sector empresarial i a la ciutadania perquè puguin autoconsumir l’energia produïda al país i així fer encara més atractives les inversions en energies renovables. El context socioeconòmic i energètic actual fa més necessari que mai afavorir modalitats d’autoconsum més enllà de la definició estricta inicialment establerta per la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc).

Per aquest motiu, el Govern ha aprovat la modificació del reglament que permet, a partir d’ara, consumir energia provinent d’una instal·lació de generació d’energia que no és necessari que estigui instal·lada al mateix lloc de l’edifici que la consumeix.

D’aquesta manera, s’elimina la limitació inicialment imposada relativa a la necessitat de produir l’energia elèctrica en el mateix lloc del consum i establint que l’autoconsum fa referència al fet que un productor d’electricitat de fonts d’origen renovable o mitjançant instal·lacions d’alta eficiència energètica cobreixi les seves necessitats de consum elèctric, totalment o parcialment, amb l’electricitat produïda per la seva instal·lació.

En aquesta mateixa línia, la modificació del reglament incorpora un nou concepte: productor-consumidor. És tota persona física, persona jurídica, comunitat de propietaris o altra entitat o institució que, connectada a la xarxa elèctrica, consumeix energia elèctrica produïda en una instal·lació de la qual, directament o indirectament, és titular o cotitular, o, en el cas de persones jurídiques, que forma part del mateix grup empresarial. La figura del productor-consumidor també pot anomenar-se autoconsumidor. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT