PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La devolució de la taxa verda es podrà demanar fins a l’1 de març

El retorn de l’impost es va acordar per protegir les activitats directament afectades per l’augment dels preus

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu d’un sortidor de benzina.
Imatge d’arxiu d’un sortidor de benzina. | ARXIU ANA

Els transportistes professionals tindran fins al 31 de març per sol·licitar la devolució dels set cèntims dels impostos especials d’hidrocarburs. Així ho estipula la modificació del reglament de mesures excepcionals per fer front a l’increment dels preus dels hidrocarburs i del reglament d’impostos especials que va aprovar ahir el Govern i que entrarà en vigor dimecres de la setmana que ve, quan sigui publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). D’aquesta manera, els professionals podran demanar la devolució de l’impost especial corresponent al 2022 entre dimecres que ve i el’1 de març, i les devolucions corresponents a enguany, es faran per trimestres i s’hauran de demanar el mes següent al trimestre vençut. Així, les dels primers tres mesos de l’any es tramitaran durant l’abril.
Així ho va explicar el ministre de Finances i Portaveu, César Marquina, que va detallar que aquesta tramitació es podrà fer o bé per via telemàtica o presencialment a les oficines de Duana. Marquina va reconèixer el retard en la publicació del formulari que permet aquesta petició i va destacar que per aquest motiu el termini establert va fins a l’1 de març. També va recordar que aquesta devolució es va acordar per protegir les activitats que més directament s’han vist afectades per l’increment dels preus dels carburants i va afegir que mentre aquests costos continuïn sent elevats estarà «en vigor» aquest reglament, és a dir, «fins que la conjuntura sigui una altra».

Qüestionat sobre quins volums de peticions hi pot haver, el titular de Finances va recordar que la devolució «neix a petició i demanda del propi col·lectiu», amb la qual cosa va incidir en el fet que «l’interès hi és». També va recordar que en aquest text legal s’estableix el «com» s’ha de procedir i que els beneficiaris ja es van ampliar en un acord anterior de l’Executiu.

D’altra banda, el Govern també va donar llum verd a que l’entrada en vigor del nou sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles es prorrogui sis mesos. La modificació del decret preveu que el sistema transparent i de control ambiental entri en funcionament de manera generalitzada a partir del 31 de juliol. Des del Govern exposen que atès que el distintiu ambiental manté una estreta relació amb la gestió del registre de vehicles s’ha promogut, des de l’Oficina de l’energia i del canvi climàtic, un grup de treball integrat pel departament responsable de transports, el de mobilitat, el de sistemes d’informació i l’oficina de processos per l’avaluació conjunta i integrada de tot allò relatiu al distintiu ambiental.

Actualment, s’està en ple desenvolupament del procés digital que permetrà l’operativa prevista pel reglament. En aquest sentit, es considera que caldria disposar d’un període addicional per assegurar el període de prova corresponent que permeti garantir el bon funcionament de l’eina. Cal recordar que el reglament dona compliment a la disposició final setena de la Llei del codi de circulació i que encomana la necessitat d’implementar un sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles que alhora permeti homologar els vehicles registrats al Principat amb els sistemes d’etiquetatge que fan servir els països de la Unió Europea.

El distintiu ambiental permet aportar informació sobre l’eficiència i les emissions dels vehicles, com ara el tipus de vehicle, la classificació Euro i el combustible que utilitza i inclou un codi QR que ha de permetre centralitzar informació complementària relativa al vehicle, informa l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT