PUBLICITAT

Pantebre insta a realitzar «verdaderes reformes estructurals» al Principat

  • El president de la CCIS vol «mesures que facin que la inversió estrangera sigui un motiu de creixement»
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'economista Josep Delgado, el president de la CCIS, Marc Pantebre, i el director de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, Minkang Zhou, ahir. Foto: ANA /M.T.

el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) d'Andorra, Marc Pantebre, va afirmar ahir que el país ha de realitzar «verdaderes reformes estructurals per a que la nostra economia creixi» després d'uns anys molt negatius. En aquest sentit, i en referència a la necessitat de reactivar l'activitat empresarial gràcies a l'arribada de companyies foranes, va precisar que cal «aplicar mesures que facin que la inversió estrangera sigui un motiu de creixement».

De fet, Pantebre es va crític tant amb la «poca efectivitat de la Llei d'inversió estrangera del 2008» com amb la dificultat per «adaptar el nostre model a una economia que cada cop ha d'estar més globalitzada». Ho va fer en el marc de la conferència organitzada pel Cercle Euram d'Andorra i Crèdit Andorrà, celebrada ahir al vespre a la capital, on els convidats van ser l'economista Josep Delgado i el director de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, Minkang Zhou.

Des de la CCIS, Pantebre va destacar que davant el «limitat mercat intern» i la «necessitat d'exportar» serveis, la sortida passa per «obrir l'economia i atreure empreses realment interessants». Delgado va incidir en el fet que per captar aquesta inversió estrangera no hi ha prou amb fer una llei, sinó que cal «fer més esforços per anar a buscar i convèncer els inversors». En aquest sentit, el president i soci director de Gaudit va sostenir que el Principat no ha fet la suficient tasca pedagògica a l'exterior per atreure empreses, al contrari del que feia el Govern de Jordi Pujol en el seu dia, segons va exemplificar.

A diferència de Pantebre, Delgado va considerar que la llei del 2008 sí que és un bon marc, però en aquest cas va remarcar aquesta necessitat d'anar a atreure a l'exterior les oportunitats d'Andorra com a un espai idoni per gaudir d'un règim fiscal baix i un règim laboral més flexible per a l'empresari. L'economista va assegurar que el turisme pot continuar sent el sector fonamental, juntament amb el comerç, tot i que al mateix temps es poden potenciar activitats d'alt valor afegit com la tecnologia i la investigació, sectors que, segons ell, no han vingut «perquè no les hem anat a pescar», tot i les possibilitats de l'actual marc.

les claus andorranes / Pantebre va insistir en el fet que Andorra té una sèrie de «factors a aprofitar» com ara la capacitat de dotar-se «amb agilitat» d'un marc jurídic, legislatiu i mercantil diferent al d'altres països i amb atractius superiors. Tot això ha d'anar acompanyat, però, de «lleis clares i segures que evitin l'arbitrarietat administrativa», va apuntar, ja que aquestes pràctiques repercuteixen negativament en la projecció d'Andorra a l'exterior.

En referència al marc fiscal, el president de la CCIS va valorar positivament la recent aprovació –amb els vots de PS i CR– del paquet d'imposició directa, ampliant al mateix temps que aquest marc fiscal haurà de completar-se cercant l'objectiu fonamental de ser «simple i competitiu», a més de «mantenir baixa la pressió fiscal».

També en clau de futur, Delgado va advertir que recuperar els nivells de creixement del període 2004-2006 és un objectiu pràcticament impossible, tot i que l'obertura econòmica sí que permetrà un augment sostingut en el temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT