PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un futur incert

L’IFAB estudia l’opció d’instaurar dues parts de 30 minuts a rellotge parat per evitar pèrdues de temps al futbol

Per David Sansaloni

Sarabia parla amb els àrbitres després de la derrota a Burgos.
Sarabia parla amb els àrbitres després de la derrota a Burgos. | @FCANDORRA

El futur del futbol comença a ser d’allò més incert. L’esport, tal com el coneixem avui dia, podria canviar radicalment en els pròxims mesos. The International Football Association Board (IFAB), organisme encarregat de definir les normatives del futbol a escala mundial i les seves futures modificacions, ja té sobre la taula mesures concretes per evitar, o almenys pal·liar, les pèrdues de temps, i afavorir el temps de joc efectiu.


El nombre de minuts en què la pilota es troba en joc durant una trobada ve sent, des de fa molts mesos, un maldecap per a tots aquells organismes implicats sobretot en el futbol d’elit, des d’estaments com LaLiga, fins a jugadors, entrenadors i, per descomptat, els Comitès d’Àrbitres d’arreu del món. Per aquest motiu, i segons es va explicar també des de la Cadena Ser, l’IFAB compta amb dues propostes serioses de manera oficial. La primera seria copmptar amb partits de dues parts de 30 minuts (a rellotge parat), tal com passa en altres esports, com per exemple el bàsquet. Pel que fa a la segona proposta, ja es va poder veure fa algunes setmanes, concretament al Mundial de Qatar. Aquesta seria comptar amb temps afegits més elevats, tenint de mitjana al voltant dels 10 o 15 minuts extra.
Tot i que ja era conegut que s’estaven proposant canvis en les normatives generals d’aquest esport, diversos mitjans de Portugal han afirmat les darreres setmanes que l’opció de disputar partits a 60 minuts, aturant el temps entre jugades, ja s’ha provat en diverses ocasions en les categories juvenils del país.


Aquesta pressa a l’hora d’intentar trobar una solució a les exagerades pèrdues de temps, que es veuen habitualment en l’anomenat esport rei, ha vingut donada a causa, primerament, de les queixes dels àrbitres, que són els que reben les crítiques directes dels equips perjudicats. A ells s’han sumat informes d’algunes organitzacions dedicades a l’anàlisi esportiva, les quals han deixat clar que la mitjana de temps en què es troba la pilota en moviment en els partits, per exemple, d’Anglaterra, és de 54 minuts (de 90 que dura un duel); a Alemanya, Espanya i Itàlia és de 53 minuts aproximadament; i en Països Baixos, on més es juga, ronda els 57 minuts.

 

Altres canvis sense provar

 

La mesura de dues parts de 60 minuts amb temps aturat és la primera que s’ha provat seriosament, però abans n’haurien arribat algunes altres a la taula de l’IFAB. Fa uns dies va sortir a la llum una sèrie de suggeriments pel que fa al reglament del futbol, com per exemple el fet de sancionar les faltes tàctiques que es produeixen en el centre del camp amb un tir lliure a 17 metres de la porteria, i així evitar interrupcions, així com expulsions temporals per a aquells que simulin per a perdre temps.


Pel que fa al futbol espanyol, que afecta directament l’FC Andorra en trobar-se disputant la Segona Divisió, LaLiga ja s’ha reunit en més d’una ocasió amb els entrenadors i àrbitres, tant d’aquesta categoria com de la Primera Divisió, per conèixer les seves valoracions i possibles solucions al respecte. L’entrenador tricolor, Eder Sarabia, ja ha deixat clar en alguns moments que el problema existeix, i les entitats rectores de cada competició s’han posat en marxa per trobar solucions. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT