PUBLICITAT

Andorra la Vella

La festa de la base

La 31a edició del Trofeu Borrufa aterra al Principat del 16 al 19 de gener amb 200 corredors de 25 països

Per David Sansaloni

D’esquerra a dreta: Ledesma, Maestre, Mortés, Ruiz i Toussaint, ahir durant la presentació del 31è Trofeu Borrufa.
D’esquerra a dreta: Ledesma, Maestre, Mortés, Ruiz i Toussaint, ahir durant la presentació del 31è Trofeu Borrufa. | EL PERIÒDIC / D.S.

Ordino Arcalís acollirà del 16 al 19 de gener la 31a edició del Trofeu Borrufa, la ja més que consolidada competició internacional per a joves esquiadors. La cita es va presentar ahir en un acte en el qual  van participar el cònsol major del Comú d’Ordino, Josep Àngel Mortés; el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz; la directora de Comunicació i Marca de MoraBanc, Mireia Maestre; el vicepresident de la Federació Andorrana d’Esquí, Patrick Toussaint, i el director de Màrqueting de Grandvalira Resorts, David Ledesma.


Aquest any, la festa de la base d’aquest esport rebrà un total de 200 corredors de 25 països diferents, com ara França, Espanya, Suïssa, l’Argentina, Xile, el Brasil, Nova Zelanda, la Gran Bretanya, Hong Kong o Kazakhstan, entre altres, destacant, això sí, la participació també d’Ucraïna. El país podrà enviar alguns dels seus corredors amb l’objectiu que els joves puguin continuar amb el seu desenvolupament esportiu i s’allunyin del dolent context que s’està vivint a causa de la guerra.
D’altra banda, cal destacar que, comptant equips tècnics, acompanyants i membres de l’organització, hi haurà unes 300 persones implicades en l’esdeveniment, una xifra més elevada que l’any passat, i que torna a assimilar-se a les d’abans de la pandèmia. Vinculat amb aquest fet, un dels punts a tenir en compte d’aquesta edició és el retorn dels actes socials tradicionals, com la cerimònia d’inauguració amb desfilada per països, el sopar de delegacions o la festa de cloenda, amb els lliuraments de premis de la jornada i de la classificació general del trofeu.


Tot i la situació que es va viure pel que fa a l’organització d’esdeveniments multitudinaris, el Trofeu Borrufa continua sent, avui dia, l’única cita que no s’ha aturat per cap causa. El Principat fa 31 anys que aposta per la competició, ininterrompudament, i ni la pandèmia va aconseguir frenar el campionat, sent l’únic en peu.
Maestre va ser la primera a prendre la paraula, afirmant que «estem molt contents de formar part del Borrufa, una prova amb una gran història i uns valors que compartim i que ens il·lusionen». Per la seva part, Mortés va dir que «superades les tres dècades, estem en un punt d’inflexió de la competició, amb l’arribada de MoraBanc i Grandvalira Resorts com a organitzadors».


«El Trofeu Borrufa és un exponent consolidat de què significa per a Andorra l’esport de base en general, i l’esquí en particular», va declarar Ruiz, mentre que Toussaint va afegir que «per aquí han passat molts corredors de primer nivell en els 30 anys de la cita, la qual serà novament una gran festa». Finalment, Ledesma va afirmar que «a Andorra tenim les millors condicions de neu del Pirineu actualment, sumat als esforços dels equips de terreny».

 

El calendari

 

Segons l’organització, enguany s’ha treballat per tenir el millor programa de competició, i s’ha fet una aposta per les disciplines tècniques. Així doncs, el dia 16 es durà a terme l’eslàlom sub-16 a la Portella del Mig i el gegant sub-14 a les Canals, mentre que dimarts 17 s’invertiran les categories.


El dia 18 es realitzarà el National Team Event al Canaro, i a Ordino Arcalís hi haurà les pistes lliures, a disposició dels equips, perquè puguin entrenar i no aturar-se, aprofitant la preparació de cara a pròximes cites internacionals. Finalment, el dia 19 es duran a terme un nou eslàlom sub-16 i un altre gegant sub-14.
La Federació Andorrana d’Esquí (FAE) arribarà al Trofeu Borrufa amb un total de 20 corredors i corredores (12 sub-16 i vuit sub-14): Júlia Rodríguez, Ainhoa Piccino, Mar Gardella, Candela Mortés, Isabella Pérez, Emma Ledesma, Jan Torres, Jan Visa, Eric Mitjana, Jordi Rogei, Marcel Pérez i Nil Vinyes com a sub-16; i Etna Pou, Marta Torres, Zoe Carretero, Alex Comellas, Max Black, Llorenç Babi, i Marc Visa com a sub-14. Al mateix temps, també hi haurà llista de reserves, amb Hans Breitfuss, Bernat Gil, Chloe Cerqueda, Tom Farré, Xènia Cerro, Eric Guimerà, Anna Ramentòl i Quim Llort. 

 

Corredores sub-16:

 

- Júlia RODRÍGUEZ 07 ECA (Equip1)

- Ainhoa PICCINO 08 SEC (Equip1)

- Mar GARDELLA 07 ECPCGR (Equip1)

- Candela MORTÉS 08 ECOA (Equip1)

- Isabella PEREZ 08 ECA (Equip2)

- Emma LEDESMA 07 ECPCGR (Equip2)

 

Corredors sub-16:

 

- Jan TORRES 07 ECPCGR (Equip1)

- Jan VISA 08 ECA (Equip1)

- Eric MITJANA 08 SEC (Equip2)

- Jordi ROGEL 08 ECPCGR (Equip2)

- Marcel PEREZ 08 ECPCGR (Equip2)

- Nil VINYES 08 ECPCGR (Equip2) Corredores U14:

- Etna POU 09 SEC (Equip1)

- Marta TORRES 09 ECPCGR (Equip1)

- Zoe CARRETERO 09 SEC (Equip2)

- Carlota COMELLAS 09 ECA (Equip2)

 

Corredors sub-14:

 

- Alex COMELLAS 09 ECA (Equip1)

- Max BLACK 09 SEC (Equip1)

- Llorenç BABI 09 ECPCGR (Equip2)

- Marc VISA 10 ECA (Equip2)

 

 

Les disciplines de velocitat s’eliminen del programa a causa del poc gruix de la neu

 

Una de les novetats d’aquesta edició 2023 del Trofeu Borrufa és l’eliminació o la no incorporació de les disciplines de velocitat en el programa competitiu. La causa, segons va explicar Ledesma, està en el fet de no haver pogut garantir les condicions de seguretat a les pistes. La manca de neu ha provocat que no s’hagi establert el gruix necessari per poder sostenir les xarxes de seguretat en els extrems de la pista. «Podria ser perillós i no volem córrer cap mena de risc», va declarar el director de Màrqueting de Grandvalira Resorts.

 

 

Les poques nevades i la baixa intensitat d’aquestes han provocat que durant alguns dies de la setmana la pràctica de l’esquí hagi estat minvada, amb fins i tot usuaris que van pujar vídeos a les xarxes socials on el color verd o el terra estaven excessivament presents en algunes estacions del país. Tot i això, la producció de neu ha estat prou efectiva per deixar enllestides les pistes, almenys per a les disciplines més tècniques.

PUBLICITAT
PUBLICITAT