PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS demana al Govern que compensi els proveïdors afectats

López presenta una pregunta urgent perquè l’Executiu doni explicacions al respecte

Per Pol Forcada Quevedo

Pere López durant una roda de premsa.
Pere López durant una roda de premsa. | A.C.

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, va demanar ahir que el Govern compensi els proveïdors afectats pel retard en els pagaments de factures. Per això, el president del partit va convocar ahir una roda de premsa per comunicar que han presentat dues preguntes urgents perquè l’Executiu la respongui, de forma oral, en la sessió del ple del Consell General d’aquest dijous. La petició en concret demana, per una part, si el Govern és coneixedor de retards significatius en el pagament de proveïdors i, per l’altra, saber quines mesures correctores dels perjudicis causats s’han posat en marxa. 

Segons López, les conseqüències dels impagaments «estan deixant algunes empreses que presten servei a l’administració pública en situacions molt complicades perquè a la vegada aquestes puguin fer front als seus càrrecs, als seus treballadors i als seus propis proveïdors». En aquest sentit, va recordar que al mes de maig el PS ja va presentar una pregunta per aquesta mateixa qüestió: «El volum de factures que hi havia en aquell moment era molt elevat, d’uns 12 milions d’euros», va assenyalar el president del partit, que va afegir que les explicacions que es van donar des de l’Executiu eren que hi havia hagut un canvi informàtic i la defunció d’un empleat. Així, «hi hauria una reestructuració de recursos humans i això quedaria ràpidament solucionat». Ara, al cap de vuit mesos, «sembla que la situació s’ha anat deteriorant, com a mínim en alguns tipus de proveïdors concrets», ja que «alguns impagaments tenen una durada, a vegades, de sis mesos».

Pel que fa al nombre d’empreses afectades, López va afirmar que no tenen cap xifra, però sí constància de què per part d’aquestes companyies s’estan deixant de pagar nòmines i cotitzacions a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. A més, «sembla que no tenen fàcil obtenir crèdit tradicional de les institucions bancàries». Per això, «ens hem de quedar amb quina manera l’Executiu pensa compensar o corregir envers aquestes empreses». «Al nostre entendre, una factura que s’ha de pagar als 60 dies s’acabi pagant als 180, no n’hi ha prou amb abonar l’import del càrrec», va anunciar. «Ja ho vam demanar al maig i no va quedar molt clar. Ara serem més contundents», va assegurar. 

A banda, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va esmentar que alguns dels serveis que s’han vist afectats són «sensibles, de persones que treballen amb infants o amb el transport». En relació amb això, va titllar de «bastant incomprensible» que s’estigui produint aquesta situació i que el Govern no hagi establert els mecanismes corresponents. 

Finalment, López va explicar que l’Executiu «ha contractat moltes línies de crèdit» i, segons la informació que tenen, «aquestes no estaven esgotades». «El Govern té prou recursos per mobilitzar. S’ha de comprometre amb les empreses per corregir part, com a mínim, de les greus conseqüències que els ha comportat». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT