Escaldes-Engordany
La reducció com a prevenció
El millor consell per pal·liar el consum de begudes espirituoses és evitar entorns on hi hagi un gran ús
Sembla que el consum d’alcohol, normalitzat ja des de fa molt de temps, en els darrers anys ho hagi fet encara més, inclús amb el jovent. I és que, després del confinament causat per la pandèmia mundial, que impossibilitava la celebració de festes i les seves respectives botellades, la ingesta de begudes que contenen alcohol etílic ha augmentat entre els adolescents. Considerat com una droga més, però legal, els consumidors d’alcohol no el solen identificar com un problema. Per això, s’ha de prendre consciència sobre la seva ingesta i intentar canviar quan abans els hàbits relacionats, ja que, a la llarga, només portaran dificultats. I ja no parlem d’abstinència, sinó de reduir el seu ús com a mesura de prevenció.
Abans de parlar de suggeriments, és necessari destacar alguns motius pels quals és necessari disminuir el seu consum. I és que, els licors espirituosos deterioren l’aparença física, interfereixen negativament en el son i redueixen anys de vida. Cal recordar també que el seu ús tampoc ajuda a controlar millor les emocions o l’estrès. De fet, fa l’efecte totalment contrari: incrementar l’ansietat, la depressió i les manifestacions violentes dels sentiments i les emocions.
Així doncs, el primer consell, i potser el més important, és evitar entorns socials on hi hagi un gran ús de begudes alcohòliques i on algú es pugui sentir pressionat per beure-les. En aquest cas, tot i ser un tòpic, s’ha d’aprendre a dir que no. Altrament, s’ha d’evitar les temptacions. Pensar en quines situacions o espais es beu: compartir una estona amb els amics, a una discoteca, etc., i a poc a poc anar disminuint l’exposició a aquests desencadenants. Per suplir-los, es pot recórrer a buscar tasques que agradin, tal com aficions o activitats lúdiques o físiques.
En les ocasions que s’hagi de beure, es pot seguir tres recomanacions. La primera és optar per begudes baixes en alcohol, com la cervesa amb suc de llimona, la sidra, el vi, entre altres. Després, i molt important, menjar mentre es beu, ja que ingerir alcohol amb l’estómac buit incrementa els seus efectes al cervell. I en darrer lloc, saber posar-se un límit i beure a poc a poc, gaudint del sabor i no dels efectes que provoca. Així, cal establir de forma conscient un màxim de begudes per saber, un cop arribat a aquest límit, que és hora de parar i passar a productes sense alcohol.
Amb tot això, no cal esmentar que el seu ús fa malbé l’organisme. Però, que passa un cop es deixa de consumir? Doncs que millora la salut integral del cos i el sistema immunitari es torna més eficaç. A més a més, redueix els riscs de desenvolupar malalties com la sida, la tuberculosi, infeccions de transmissió sexual, diabetis, càncer, i afeccions cardíaques i renals. A banda, beneficia el son i l’estat d’ànim, així com disminuir la possibilitat de patir depressió, ansietat i altres patiments mentals. Finalment, es redueixen les lesions intencionals: violència domèstica, interpersonal, de gènere i col·lectiva, també el suïcidi i les autolesions; i les no intencionals: sinistres a la carretera a causa de conductors ebris i accidents domèstics com cremades i intoxicacions.