PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Com descongelar el parabrisa

Un dels trucs més eficaços és utilitzar una barreja d’una part d’aigua i dues d’alcohol pur

Per Pol Forcada Quevedo

Un cotxe amb el parabrisa congelat.
Un cotxe amb el parabrisa congelat. | EFE

Dimecres passat, 21 de desembre, va començar l’hivern, l’època de l’any caracteritzada pel fred, les boires, l’intens descens de les temperatures i, òbviament, les nevades. Amb aquestes condicions, és molt habitual veure que els cotxes aparcats a l’exterior tinguin el parabrisa congelat o, pitjor encara, veure gent circulant sense visibilitat. La solució que tothom coneix, o si més no hauria de saber, és encendre el cotxe i esperar que s’escalfi durant uns 15 minuts. Malauradament, no sempre es pot disposar d’aquest temps i, per això, existeixen altres maneres de descongelar el vidre.

En primer lloc, un dels trucs més eficaços és utilitzar una barreja d’aigua i alcohol pur, ja que aquest darrer té un grau de congelació sensiblement més baix que el de l’aigua. Per fer-lo, simplement s’ha de barrejar una part d’aigua i dues d’alcohol. Això sí, aquest recurs difícilment funcionarà si la capa de gel és molt gruixuda. La segona manera, més simple però també eficaç, és fer servir una rasqueta, important que sigui de plàstic, i líquid anticongelant. Requereix d’un cert esforç físic, però el rastell no danya la superfície del parabrisa. A més, sempre que no es disposi d’un rascador, es pot recórrer al vell truc del carnet de conduir o qualsevol altra targeta per treure la capa de glaç que quedi.

Així mateix, també existeixen altres trucs casolans que poden servir per retirar el gel. Alguns d’aquests són fregar el vidre del cotxe amb una patata pelada o ruixar-lo amb una solució d’aigua i vinagre. Tot i això, cal recordar que en un lloc fred com és Andorra, és rellevant aixecar els eixugaparabrises per evitar que es facin malbé i, per seguretat, revisar que els fars del cotxe no estiguin glaçats. 

Tanmateix, també cal destacar quines mesures no s’han de prendre. En relació amb això, mai s’ha d’emprar aigua calenta, ja que el canvi de temperatura segurament esquerdarà el parabrisa, una situació que es repeteix quan s’enfoca directament la calefacció a la lluna. Tampoc s’ha d’utilitzar mai sal perquè no treu el gel, sinó que evita que l’aigua es congeli. Així doncs, si s’usa, només s’aconseguirà ratllar el vidre i la xapa del cotxe. Encara menys s’han d’encendre els eixugaparabrises perquè si estan congelats, les escombretes també ho estaran. En aquest sentit, si s’activen és molt probable que es faci malbé el seu motor. El darrer mètode que no s’ha de seguir és posar alcohol al dipòsit de l’eixugaparabrisa, ja que podria malmetre el vehicle.

Finalment, i tal com diu el refrany, val més prevenir que guarir, així que el millor que es pot fer davant la previsió de gelades és anticipar-se. Per això, és important assegurar-se de què el vidre quedi tapat, ja sigui amb una manta, un cartó o papers, així com canviar l’aigua i el sabó dels eixugaparabrises per un líquid específic per l’hivern, que inclogui una quantitat d’anticongelant. En cas de no ser-ho, els polvoritzadors es poden obstruir i els maneguets congelar-se. D’altra banda, és fonamental mantenir en bon estat del parabrisa i les seves escombretes. En aquest darrer cas, si no netegen correctament, poder crear zones al vidre del cotxe que dificultin molt la visibilitat. Per això és ideal substituir-les un cop a l’any, encara més amb temporals de fred com els d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT