PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotels preveuen una ocupació del 75% durant les festes de Nadal

París afirma que la tendència d’aquestes dates és que hi hagi més afluència per Cap d’Any

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu de turistes per l’avinguda Meritxell.
Imatge d’arxiu de turistes per l’avinguda Meritxell. | L.B.S.

El sector de l’hoteleria preveu tancar el darrer mes de l’any amb una ocupació al voltant del 80%, segons va anunciar el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi París. Enguany, es tracta d’unes dates molt bones pel col·lectiu, ja que tant Nadal com Cap d’Any cauen en cap de setmana i, a més, són sense restriccions de cap mena per primera vegada des del 2019.

Així, segons declaracions del president de l’UHA del passat dia 23, «el pronòstic d’ocupació de cara a la festivitat nadalenca era d’entre el 70 i el 75%, en funció de les parròquies i la categoria dels hotels». Aquestes xifres, però, s’hauran de confirmar un cop passat Reis. En aquest sentit, «s’espera més gent de cara el Cap d’Any que al Nadal», una tendència «normal» d’aquesta època. «A partir d’avui [Sant Esteve] és quan la majoria dels allotjaments estan gairebé en el seu ple absolut». Per això, la previsió per a l’entrada del 2023 «és arribar a aquest 80% d’ocupació», va afegir.

D’aquesta manera, el president de l’UHA, va celebrar que «estem treballant amb xifres prepandèmia», si bé «no hi ha hagut un increment» en comparació amb l’any passat perquè «les circumstàncies no han estat les mateixes» i, per tant, no es poden comprar. En primer lloc, perquè el 2021 hi va haver «una eufòria per sortir, tenint en compte que encara hi havia restriccions geogràfiques» i tampoc es podien fer viatges internacionals. Després, molta gent va arribar al país per celebrar el Cap d’Any amb moltes ganes perquè «feia una temporada i mitja que no podia esquiar». En conclusió, les reserves d’enguany no han patit un augment envers l’any anterior, però sí que han igualat la previsió del 2019, que també va fregar el 80%. Tanmateix, «alguns hotels, no tots, penjaran el cartell de complet». De fet, «alguns ja el tenen per alguns dies determinats».

El que sí que ha augmentat és el preu. «Es veu clarament que ha patit un increment», va reconèixer París, «però ha estat per necessitat. La conjuntura ens ho exigeix i hi ha més despeses, la situació és la que és».

Pel que fa a les nacionalitats dels clients, «estem en una situació de normalitat i rebem clientela de tots els mercats, excepte del rus, que està tancat». En relació amb això, va destacar que el sector hoteler d’Andorra «està recuperant totes les operacions de turistes francesos, anglesos, belgues, etc.» i, fins i tot, israelians. També va fer èmfasi en el fet que, per contra, «els mercats més limitats per la situació bèl·lica continuen sense arribar perquè s’estan recuperant». Així mateix, París va recalcar que s’ha de fer una distinció entre els allotjaments més pròxims a peu de pistes, on hi ha més client internacional, i el centre d’Andorra, on pren més pes el turisme «domèstic».

En darrer lloc, en relació amb l’actual tendència a deixar les reserves per a última hora, el president de l’UHA va apuntar que no és el cas de Nadal, Cap d’Any i Reis perquè «són moments on la gent s’anticipa» i que requereixen força previsió. D’altra banda, tampoc hi ha anul·lacions com les que es van donar l’any passat: «El darrer any, amb la sisena onada, hi havia principalment cancel·lacions per contagis. Ara hem de tenir en compte que ja ha acabat la crisi sanitària», va celebrar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT