PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Per un 2023 millor

La FAE realitza la tradicional trobada de Nadal i finalitza un 2022 molt positiu amb els somnis posats en el futur

Per David Sansaloni

La foto de família de la FAE, ahir durant la trobada de Nadal.
La foto de família de la FAE, ahir durant la trobada de Nadal. | FAE

La Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va realitzar ahir la tradicional trobada de Nadal, amb els equips de totes les disciplines presents. A l’acte van assistir els corredors i corredores, així com l’staff tècnic de cada secció, els membres de la junta directiva de la FAE, amb el seu president, Josep Pintat, al capdavant, a més de patrocinadors, col·laboradors, entre altres.


Com ja va ocorrer l’any passat, la trobada va tenir dos protagonistes destacats, com son Joan Verdú i Cande Moreno. Ambdós esportistes venen de registrar unes fites excepcionals, històriques pel país. Començant per la punta de llança masculina, Verdú descansa aquests dies a casa després de volar sobre la pista d’Alta Badia (Itàlia) aconseguint una 12a posició general en un nou gegant de la Copa del Món. El tricolor va registrar el millor resultat d’un esquiador del país en el circuit mundial gràcies, sobretot, a una segona mànega gairebé perfecta, i ja se li ha penjat el cartell de millor esquiador d’Andorra fins al moment.


Per la seva part, Moreno no es va quedar enrere, i si el seu company va fer història el passat diumenge, la corredora de velocitat ho va fer pocs dies abans, el divendres concretament, en aconseguir la 21a posició a la cursa de descens de St. Moritz (Suïssa). Aquesta fita va servir per escriure una nova pàgina en la història de l’esquí andorrà en categoria femenina, convertint-se en la primera andorrana en aconseguir entrar al top30 en una Copa del Món de velocitat.


Els dirigents de la FAE van voler fer menció honorífica a aquests fets, però van recordar que també hi ha altres esquiadors i esquiadores preparats, progressant, per poder demostrar algun dia tot aquest treball que porten al darrere. És el cas, per exemple, d’Axel Esteve, Àlex Rius, Xavier Cornella o Bartumeu Gabriel en categoria masculina, i joves com Carla Mijares, Jordina Caminal, Íria Medina en fèmines. 

 

 

Progrés general

 

Pel que fa als objectius generals, des de la federació ja es va anunciar, durant la presentació de la temporada 2022-2023, que l’objectiu prioritari, deixant de banda les principals puntes de llança ja consolidades, era poder veure una evolució favorable pel que fa a la resta de grups. I així ha sigut.


Mijares va aconseguir els seus primers punts a la Copa d’Europa a la localitat de Mayrhofen, a Àustria, en registrar una 27a posició, mentre que va pujar al podi amb una tercera posició a Alpe Cermis (Itàlia), al segon gegant National Junior Race italià. Tanmateix, Rius ha sigut l’home destacat les últimes setmanes en millorar els seus punts FIS, i Gabriel, per exemple, va registrar el seu millor temps de sempre també en una de les últimes cites.


A poc a poc, i amb molta temporada encara al davant, el nivell dels esquiadors de la FAE augmenta a un ritme constant. Els que en el seu dia van estar lesionats han tornat amb més força, com Esteve o Caminal, i sembla que els objectius generals de la FAE han pres forma en un final de 2022 molt productiu, i amb un il·lusionant 2023 per començar. 

 

 

La secció de fons puja el nivell i afronta un inici d’any molt exigent 

 

La secció d’esquí de fons de la FAE també pot estar ben orgullosa dels resultats obtinguts en aquest inici de temporada i final del 2022. Irineu Esteve continua sent el protagonista principal, i ha demostrat que, a diferència de l’any passat, la preparació per a aquesta campanya ha anat més enllà. Tot i la lesió que va patir el passat mes d’agost, quan una caiguda entrenant en bicicleta li va provocar la luxació de la clavícula esquerra, l’andorrà ha començat com un tir.

 

 

Esteve va treure bona nota en el primer cap de setmana de Copa del Món, a Ruka (Finlàndia), on va sumar un total de 64 punts de Copa d’Europa en ser 29è als 10 quilòmetres i 21è als 20 quilòmetres persecució. Posteriorment, tot i ser 49è a Lillehammer (Noruega), a l’andorrà no se li va treure del cap l’objectiu principal: estar entre els 30 millors del món. I així ho va tornar a fer. A l’estació suïssa de Davos va aconseguir una meritòria 28a posició als 20 quilòmetres. En aquesta cita del passat cap de setmana, tant Esteve com el responsable de la secció de fons, Joan Erola, ja van deixar clar que un dels propòsits  principals de cara al 2023 seria el Tour d’Ski.


Finalment, Gina del Rio tampoc atura la seva evolució, i ja ha pujat al podi en alguna ocasió aquesta temporada, confirmant les expectatives posades en ella i demostrant una actitud i potencial a tenir en compte, acompanyada per Carola Vila i Quim Grioche.

PUBLICITAT
PUBLICITAT