PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un any per a tot

L’FC Andorra acomiada un 2022 que quedarà per a la història amb moltes llums i també algunes ombres

Per David Sansaloni

L'equip celebra la victòria contra el Lugo a l'Estadi Nacional.
L'equip celebra la victòria contra el Lugo a l'Estadi Nacional. | @FCANDORRA

L’FC Andorra posa punt final a la primera volta de LaLiga SmartBank, i l’anàlisi general sembla que registra més vessants positius que negatius. Com a debutant a la divisió de plata del futbol espanyol, els tricolor han deixat marca i han sigut protagonistes en rodes de premsa i debats que giren al voltant del campionat.

 

L’estil, promogut amb tot per l’entrenador dels andorrans, Eder Sarabia, ha tingut també comentaris de tota mena. Defensors i detractors. Amb tot, l’equip finalitza 10è (de 22 equips) a la classificació després de completar les 21 jornades corresponents a la primera meitat del calendari, deixant moments i resultats a destacar.


Pel que fa a resultats, els tricolor han finalitzat l’any en la posició número 10, amb vuit victòries, cinc empats i vuit derrotes, i un total de 29 punts. El gol average decanta la balança cap a l’aspecte positiu, i és que els de Sarabia han marcat 22 gols i n’han encaixat 17, amb una diferència general de +5. Aquests 29 punts aconseguits deixen el combinat del Principat una mica més amunt de la meitat justa de la taula, a vuit punts del fanalet vermell (21 punts) que marcaria el descens a la Primera RFEF (la qual cosa suposa un marge significatiu per estar tranquils, almenys de moment) i a només tres punts de la zona de play-off, que la marca actualment el Granada (6è amb 32 punts).


L’Estadi Nacional ha viscut més alegries que no pas els estadis que han rebut la visita de l’FC Andorra. A casa s’han guanyat cinc partits, se n’ha empatat un i s’ha perdut quatre vegades, totes elles per la mínima (0-1), amb cap equip capaç de doblegar els tricolor per més d’un gol. La crueltat ha estat protagonista en la gran majoria d’aquests duels, on els locals van dominar de principi a fi, però a vegades jugades puntuals i altres errades pròpies van acabar arrabassant els punts, com es va poder veure en la jornada contra l’FC Cartagena.


A domicili s’ha patit més, amb tres victòries, quatre empats i quatre derrotes, i en aquest cas sí que s’han vist marcadors més amplis, com a Gran Canària contra Las Palmas (2-0) o a Gijón contra l’Sporting (4-1), tot i que és cert que van ser en les jornades 2 i 3, amb el campionat acabat de començar.

 

L’evolució

 

L’FC Andorra no va poder començar amb millor peu la seva participació en la Segona Divisió. Un gol de Pau Casadesús va donar la primera victòria de la història per als tricolor en aquesta categoria, contra l’Oviedo (0-1). Després d’un petit impàs de derrotes, que va col·locar l’equip 15è, sent aquesta la posició més baixa que s’ha aconseguit a LaLiga Smartbank, un seguit de victòries, moltes d’elles meritòries com la d’Eibar, Granada o Llevant, van servir per remuntar el vol fins a la 6a posició en la jornada 8, entrant a zona de play-off d’ascens a la Primera Divisió.


Aquesta 6a plaça s’abandonaria ràpidament, donant pas a un seguit de jornades de baixada fins a arribar a la posició número 12, per després remuntar de nou i repetir la 6a a play-off a la jornada 17. Des d’aquest moment, sembla que quan l’FC Andorra toca la zona de l’esperança, torna a baixar, i ara, amb quatre jornades sense conèixer la victòria, els d’Eder Sarabia s’acomoden a la 10a posició per, qui sap, si aprofitar l’inici d’any per tornar a mirar cap a dalt.

 

L’etern debat de l’estil

 

Un dels aspectes que més ha definit el conjunt del Principat a la categoria de plata ha sigut l’estil de joc. Tal com va dir en el seu dia Sarabia, cadascú interpreta el futbol d’una manera diferent. El que està clar és que aquesta temporada, tothom que segueix LaLiga SmartBank coneix l’FC Andorra i sap destacar quins són els seus punts forts i febles.


El debat està a l’ordre del dia. El tècnic basc s’ha mostrat content, satisfet i orgullós del que mostra el seu equip sobre la gespa, i així ho ha repetit jornada rere jornada. Tenir cura de la pilota i optar per un futbol ofensiu són les premisses bàsiques que s’han establert, ja no sols aquest any, sinó des de l’arribada del tècnic.


Tanmateix, altres el titllen de poc efectiu, i és que en moltes ocasions a l’FC Andorra li ha costat fer gol, tot i tenir el control de la pilota. La dificultat per trencar defenses ben posicionades ha sigut el principal llast dels tricolor, així com algunes desconnexions, però tot sembla indicar que l’estil no es negociarà. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT