PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fitxar o no fitxar

L’FC Andorra afronta un mercat hivernal amb la difícil decisió de si incorporar algun jugador per reforçar posicions

Per David Sansaloni

D’esquerra a dreta: Martí Vilà, Diego Pampín, Álex Petxarroman, Carlos Martínez i Sinan Bakis.
D’esquerra a dreta: Martí Vilà, Diego Pampín, Álex Petxarroman, Carlos Martínez i Sinan Bakis. | @FCANDORRA

L’FC Andorra afronta un espai de temps que per a molts és una oportunitat, i per a altres un maldecap i un moment per prendre decisions que podrien afectar el que resta de temporada. El mercat de fitxatges torna a obrir les portes, i romandrà actiu des de l’1 de gener fins al pròxim dia 31, quan hauran d’haver finalitzat totes les operacions abans de les 23.59 d’aquella nit. Tot i ser un període de fitxatges menys mogut que a l’estiu, no és estrany veure equips que busquen alguna oportunitat per reforçar posicions o tapar forats a causa de lesions o altres aspectes.


Aquest és el cas de l’FC Andorra. Gairebé com una tradició, els aficionats tricolor no acostumen a veure moviment en aquestes dates, i així ho va reconèixer Eder Sarabia quan va ser preguntat per possibles incorporacions al mercat d’hivern. «Ens ha anat bé sense fitxar en aquest període de temps», va dir ara fa algunes setmanes, però la situació actual del club podria fer canviar d’opinió el tècnic basc.


La lesió de llarga durada de Martí Vilà fa que l’equip perdi un actiu molt valuós, sent un dels jugadors més utilitzats per Sarabia aquesta temporada i un dels homes clau en els esquemes tàctics de l’FC Andorra. Els pitjors pronòstics es van complir per al lateral esquerre, i es perdrà el que queda de temporada en haver estat diagnosticat amb una ruptura al lligament encreuat anterior del genoll dret, després d’haver de sortir substituït en el partit de lliga contra el Tenerife a l’Heliodoro.

 


Amb Vilà recentment passat pel quiròfan, als andorrans se’ls suma la gran incògnita d’Álex Petxarroman. El lateral que va arribar provinent de la pedrera de l’Athletic Club ha arrossegat diverses lesions que li han impedit formar part de la disciplina tricolor durant la majoria de la primera volta del campionat. Concretament, Petxa acumula 280 minuts repartits en quatre partits, del total de 21 trobades disputades fins al moment. Tot i això, el basc va ser un dels destacats quan va estar sobre el terreny de joc, però res assegura que ni tan sols vagi a començar l’any com que no es coneixen els seus terminis de recuperació, i també com tornaria, tenint en compte un suposat procés de readaptació física després de tant temps allunyat de les trobades competitives.


Finalment, l’altre cas és la lesió de Dani Morer, que segons va comunicar Sarabia estaria en perfectes condicions per començar l’any, sent un cas molt semblant al de Bundu, el qual va tornar inclús abans del previst. Amb aquest context, la direcció tècnica, que ja es va confirmar que es troba en tot moment buscant alternatives viables, podria executar una operació per assegurar una bona segona volta a LaLiga SmartBank.

 

Els perfils

 

El nom de Joaquín Panichelli és l’únic que s’ha posat sobre la taula oficialment. El jove davanter argentí es va desvincular del River Plate, un dels clàssics del país, el passat mes de novembre, i espera amb calma alguna oferta que li permeti competir al màxim nivell. De fet, tal com va anunciar el pare del jugador, Panichelli va trencar el seu contracte amb River com que no va tenir assegurada la seva participació en el primer equip per a la pròxima campanya. Els rumors de la seva arribada a la lliga espanyola son cada vegada més grans, i ja hi hauria diversos equips interessats en ell, entre ells l’FC Andorra i el Huesca.


L’arribada d’un davanter vindria basada en el fet que els tricolor necessiten més pólvora a dalt. La manca d’efectivitat en molts partits hauria obligat la secretaria tècnica a buscar un possible reforç a aquesta faceta. No obstant això, l’opció Panichelli, com la resta, han de passar pel beneplàcit de Sarabia, que segons va explicar tindria molts dubtes, sobretot pel que fa al «rendiment immediat que han de donar en aquest moment del campionat».


Amb Panichelli com a reforç a l’atac, la plaga de problemes físics i lesions a la defensa podrien obligar, en certa manera, a incorporar una possible peça que faci de competència per Diego Pampín, actualment únic lateral esquerre pur de la plantilla. Tanmateix, i coneixent Sarabia, el que podria arribar no seria precisament un lateral esquerre, sinó algun jugador amb un perfil polivalent, que pogués actuar en ambdues bandes i, fins i tot, de central, per donar l’opció que Mika Mármol pogués actuar en aquesta posició.

 

 

‘Fitxar’ des de casa

 

Com bé s’ha dit ja, Sarabia no és partidari de realitzar incorporacions, a no ser que sigui una situació extraordinària o un nom que no es pugui rebutjar. Tanmateix, seguint amb aquesta filosofia, el tècnic sempre ha optat per dirigir el discurs cap als jugadors que té actualment a la plantilla.


«Sempre he dit que el millor mercat d’hivern que podem fer es basa a aconseguir que els integrants actuals de l’equip aconsegueixin pujar el nivell mostrat fins ara», va dir Sarabia fa escasses setmanes. No obstant això, aquesta ideologia contradiu una altra: la de la competitivitat.


L’FC Andorra sempre ha intentat crear plantilles competitives durant el període de fitxatges a l’estiu, adquirint dos noms per posició. A hores d’ara, aquesta premissa no es compleix, i s’hauria de recórrer a pegats, és a dir, jugadors polivalents. Aquest argument és el que dona més força a la idea, i necessitat, del conjunt tricolor de fitxar al gener. 

 

Les claus

 

  • Rendiment: Per incorporar un jugador, aquest ha de tenir el bagatge suficient per confirmar el fet de donar un rendiment immediat.

 

  • Posicions: El lateral esquerre sembla prioritari de reforçar, però la davantera també té capacitat per donar un plus de qualitat.

 

  • Polivalència: El mercat podria passar sense cap canvi, i això voldria dir que Sarabia confia en la polivalència dels seus jugadors.
  •  

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT