PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS finalitza la seva participació en el pacte polític per les negociacions

La formació creu que no s’està fent la pedagogia necessària i «s’estan generant reticències» en la població

Per El Periòdic

Pere López i Gerard Alís, en un instant de la seva compareixença d’ahir.
Pere López i Gerard Alís, en un instant de la seva compareixença d’ahir. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha decidit posar punt final a la seva participació en l’acord polític per a les negociacions amb la Unió Europea (UE) per «defensar de manera efectiva els interessos del país». Així ho van defensar ahir el president i candidat a cap de Govern a les pròximes eleccions, Pere López, i el primer secretari del PS, Gerard Alís, assegurant que des de la formació s’és partidari de l’acord d’associació amb la UE, però no com s’està negociant actualment des del Govern.

«No s’està duent bé la negociació», va asseverar López, assenyalant que el cap de la delegació negociadora «no té el perfil adequat» i s’ha deixat de banda el Ministeri d’Afers Exteriors, per la qual cosa, la posició de negociació és feble. Des del PS també reiteren que se surt de l’acord perquè «se’ns ha mentit reiteradament» sobre l’existència o no de diferents documents i dels posicionaments exposats pels Estats membres i la comissió. Així mateix, López i Alís van refermar que no s’informa adequadament dels posicionaments i acords adoptats fins que ja s’han assolit. En definitiva, insisteixen que no s’han complert els objectius ni els procediments de l’acord polític i per aquest motiu, «s’ha perdut la confiança».  

Igualment, des del PS es considera que no s’està fent la pedagogia necessària, i per tant «s’estan generant reticències» entre la població, en part per la manca de transparència. Així mateix, els socialdemòcrates posen l’accent en la voluntat del Govern d’amagar la informació.

Per tot plegat, consideren que s’està posant en risc el mateix acord, i valoren que la votació en referèndum podria tenir un resultat contrari si es continua en aquesta línia, tal com van defensar López i Alís. És per això que el PS posa punt final a la seva participació en l’acord polític ara, ja que encara hi ha temps per revertir la situació i molts dels aspectes més crucials de la negociació de l’acord d’associació quedaran per a després de les eleccions, que està previst que se celebrin la primavera vinent. «Estem al final de la legislatura i encara podem ser a temps de revertir les circumstàncies que ens aboquen a escenaris molt complicats», va valorar López. 

En definitiva, des de la formació finalitzen la seva participació en l’acord polític perquè fent-hi part «no fèiem cap favor al país», s’ha deixat per a la pròxima legislatura la negociació d’aspectes importants –i per tant no hi ha risc per a la mateixa negociació–, i ara cal poder explicar i fer molta pedagogia perquè, de cara a la legislatura vinent, es produeixin canvis «interns i externs en la manera de negociar». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT