PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cribratges a 25.000 ciutadans per prevenir el càncer de còlon

El 2021 es van detectar 35 nous casos d’aquesta malaltia al Principat

Per El Periòdic

Rosa Vidal, Albert Font i Montserrat Puig, durant la roda de premsa d’ahir.
Rosa Vidal, Albert Font i Montserrat Puig, durant la roda de premsa d’ahir. | Govern d\'Andorra

El Ministeri de Salut va posar ahir en marxa el programa de detecció precoç del càncer de còlon a la població d’entre 50 i 74 anys. Així ho van presentar en roda de premsa el titular de la cartera sanitària, Albert Font; la cap d’àrea del Departament de Prevenció, Promoció i Vigilància, Rosa Vidal; i la doctora especialista en gastroenterologia, Montserrat Puig, que van informar que al llarg dels pròxims dos anys es donarà l’oportunitat a més de 25.000 residents al país de fer-se una prova amb l’objectiu de reduir i evitar el risc de mortalitat d’aquesta malaltia. Aquest càncer és el segon més detectat al Principat, després del de mama, i suposa entorn del 14% dels tumors. «El 2021 es van detectar 35 nous càncers, 22 en homes i 13 en dones», va puntualitzar Vidal.

Entrant al detall sobre el nou programa de detecció, el ministre va posar en relleu que el tumor de còlon i recte «és un problema de salut pública de gran importància», essent el segon càncer més detectat i letal, malgrat que «també té un punt positiu», i és que permet ser diagnosticat de manera precoç i reduir en un 90% la taxa de mortalitat. En aquest sentit, Puig va puntualitzar que si la malaltia es detecta en un estadi inicial, la taxa de supervivència és «molt alta». «La conscienciació és molt important i la pedagogia perquè qualsevol ciutadà que tingui algun dels símptomes que poden provocar el tumor es tracti el més aviat millor», va asseverar la doctora, que també va indicar que el cribratge es durà a terme cada dos anys de manera voluntària, a excepció dels pacients amb antecedents de càncer personal o familiar, que no hi podran participar.

Quant a la prova, que serà completament gratuïta, Vidal va explicar que els ciutadans rebran una carta amb la informació necessària i un document de consentiment, que hauran de lliurar al Centre d’Atenció Primària perquè se’ls faciliti un tub per fer-se la prova. Un cop feta la prova, s’enviarà a un laboratori per analitzar-la i, si el resultat és negatiu, s’enviarà el resultat per carta a la persona i apareixerà al seu historial mèdic. En canvi, si és positiu, es contactarà personalment amb el pacient i se’l citarà per realitzar-se una colonoscòpia per analitzar-ho amb més profunditat. Si es detecta càncer, es derivarà la persona al circuit assistencial pertinent i, si no es detecten pòlips o tumors, es recomanarà al pacient tornar a entrar al programa en 10 anys. 

Des del ministeri esperen aconseguir una taxa de participació del 30% en la primera ronda, amb la qual es podrien arribar a diagnosticar fins a 37 càncers. A futur, l’objectiu és que es consolidi en el 75% de la població citada, per la qual es podrien detectar 122 tumors, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT