PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Massana rep una distinció de destí turístic i reserva ‘Starlight’

Aquest segell acredita un cel fosc i lliure de contaminació lumínica

Per El Periòdic

Olga Molné, Sergi Gueimonde i Alex Roig durant la presentació.
Olga Molné, Sergi Gueimonde i Alex Roig durant la presentació. | Comú de la Massana

La Fundació Starlight, el màxim referent a nivell mundial pel que fa a la protecció del cel fosc, ha donat llum verda a l’acreditació de la Massana amb la doble certificació de destinació turística Starlight, pel que fa a la parròquia, i reserva Starlight, pel que fa al Parc Natural del Comapedrosa.

En aquest sentit, la cònsol major, Olga Molné, va valorar que els informes dels auditors confirmen que «a la Massana hi tenim el cel més fosc de tot el país i un dels millors del sud d’Europa». Així doncs, els auditors van realitzar l’avaluació de la candidatura el passat mes de novembre, tant a nivell astrofísic com astroturístic, i la fundació ja ha fet arribar l’informe favorable. S’espera que l’entrega formal de la certificació es pugui fer a principis de l’any vinent.

Al seu torn, el conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, va explicar que es va decidir impulsar la certificació després de comprovar el gran èxit de les sortides d’observació astronòmica que es van fer durant la Pitavola del Comapedrosa. A més, el consultor i guia astrofísic, Alex Roig, va remarcar la rapidesa amb què s’ha produït el procés de certificació, cosa que atribueix a la gran qualitat del cel fosc, un enllumenat públic respectuós amb l’entorn i les bones infraestructures turístiques.

En aquesta línia, Gueimonde va assegurar que tot i que la parròquia de la Massana compleix amb els paràmetres de qualitat del cel fosc, es continuarà treballant per ser cada cop més respectuosos amb el medi ambient i amb la salut de les persones, ja que està demostrat que la il·luminació excessiva o incorrecta influeix a l’estat de salut dels éssers vius. Per això, un dels aspectes que van valorar els auditors és que la Massana compta amb un tipus d’il·luminació càlida, que a la nit, de lluny, es veu amb un to grogós i que no es propaga al seu voltant. A més, també van considerar adient el tipus de fanals, que miren cap a terra sense escampar la llum cap a l’hemisferi superior.

Finalment, el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà, va apuntar que el mes d’abril començaran les formacions de guia astroturístic, i de cara a l’estiu, ja es podrà incloure a l’oferta turística del comú, amb la col·laboració dels restaurants, hotelers i comerciants de la parròquia.

Garrallà també va remarcar el potencial de l’astroturisme, que està experimentant un creixement anual del 300% en els territoris que ofereixen productes basats en l’observació del cel nocturn.

PUBLICITAT
PUBLICITAT