PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ordino torna a representar l’Ossa amb la certificació de la Unesco

El comú vol garantir la continuïtat d’aquesta tradició en el futur, amb accions com l’aparició de l’Osseta

Per El Periòdic

Un moment de la representació de ‘L’última Ossa d’Ordino’ d’ahir.
Un moment de la representació de ‘L’última Ossa d’Ordino’ d’ahir. | ANA/C.D.P

Ordino va tornar a gaudir ahir de la Festa de l’Ossa, una representació que se celebra per primera vegada després que la Unesco l’hagi declarat Patrimoni cultural immaterial de la humanitat. D’aquesta manera, L’última ossa d’Ordino, que s’ha traslladat aquest any al prat de Call, va comptar amb una notable assistència de públic que, novament, va presenciar una representació burlesca que narra la tradició del Principat i que, alhora, tracta diferents temes d’actualitat amb un to irònic i humorístic. De fet, la situació de la construcció al país o el laboratori de Grifols van ser alguns dels temes que van despertar els riures dels assistents.

Durant els moments previs a l’inici de l’actuació, la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, va manifestar la satisfacció que representa per a la corporació i per al conjunt del país que aquesta tradició hagi entrat a formar part de la llista de la Unesco. Aquest fet, va apuntar, representa «posar dins del mapa tot el Patrimoni immaterial dels Pirineus», tenint en compte que la candidatura es va elaborar de manera conjunta entre Ordino, Encamp i Vallespir. A més, amb la voluntat de donar resposta a la demanda de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, des del comú es veu favorable buscar algun lloc on exposar el cap de la darrera Ossa, un exemplar «centenari» amb el qual es treballarà per «tenir-lo en un lloc ben visible». També hi ha la voluntat de dedicar el nom de l’Ossa a alguna plaça o carrer que hagi de veure la llum en el futur. «És una bona iniciativa», va assegurar Choy.

De manera paral·lela, la cònsol menor va mostrar certa preocupació pel relleu generacional de l’associació, que s’encarrega de dur a terme la representació de l’Ossa, malgrat que va manifestar que ja es troben mans a l’obra per garantir la continuïtat d’aquesta tradició. De fet, en la representació d’ahir ja va haver-hi un clar exemple amb la participació d’infants i amb l’aparició, per primera vegada, de l’osseta. Aquest fet és, precisament, «una manera de garantir aquest relleu».

Per la seva banda, la directora del Departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, també es va mostrar molt satisfeta del reconeixement internacional per part de la Unesco. Aquest fet permet «reivindicar la nostra identitat com a territori i com a país» i, a banda, «també ens ajuda a sentir-nos part d’una història», va asserir. Pel que fa al relleu generacional, va assenyalar que «les tradicions, si han arribat fins al dia d’avui és perquè s’han anat reinventant» i, per tant, va apuntar que aquesta és «la clau» perquè l’Ossa continuï celebrant-se durant molts anys al Principat. Finament, de la Parte va explicar que «ara mateix no ens preocupa la transmissió intergeneracional, però en tot cas, el patrimoni cultural immaterial és de la gent i són ells qui també garantiran aquest relleu», segons va informar l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT