Escaldes-Engordany
El mercat dels carburants presenta incertesa del preu el que resta d’any
Porqueres assenyala que el cost del combustible compta amb una tendència a la baixa des del juny
El mercat dels hidrocarburs està lluny d’estabilitzar-se. Així ho va posar de manifest el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), David Porqueres, que va recordar que hi ha en vigència «una sèrie de sancions contra Rússia per part dels països d’Europa i els Estats Units» i, a més, «els productors de petroli han dit que mantindran la reducció de barrils del mes d’octubre». Per tant, tot i que aquests elements apunten que el cost dels carburants podria augmentar al llarg del desembre, «fer previsions és avui dia impossible perquè hi ha molts factors que influencien el preu». Així, l’únic que se’n pot extreure davant aquesta incertesa és «constatar la tendència» dels darrers mesos. Relacionat amb això, Porqueres va assenyalar que l’actual comportament del mercat d’hidrocarburs presenta una propensió a la baixa des del juny, quan «va ser el moment en què el cost dels carburants va arribar al seu pic més alt». Per tant, la inestabilitat del sector a Europa influeix en la volatilitat del seu valor, també a Andorra.
Pel que fa al volum de compra de carburants per part dels turistes, el president d’Asidca va exposar que, actualment, hi ha dues tendències. Per una banda, al costat francès «el govern ja ha tret una gran part de les ajudes». Per tant, «tots els productes que es troba el client gal a Andorra són més barats». D’altra banda, pel costat espanyol es donen dos casos: «les estacions de servei de les petrolieres tenen un preu molt similar a les nostres»; mentre que les benzineres low cost «són les que compten encara amb preus més barats que al Principat», gràcies al fet que a Espanya encara hi ha ajudes. Tot i això, Porqueres va considerar «mínimes» aquestes diferències. I ho són tant que, quan el turista marxa del Principat, «continua fent el ple, com ha fet tota la vida». No només això, sinó que «hi ha més persones que omplen el dipòsit aquí que no gent que no ho fa», va assegurar.
D’altra banda, preguntat sobre les causes de l’augment de preu en comparació amb anys anteriors, el president de l’Asidca va apuntar al conflicte d’Ucraïna com a principal motiu. A aquest, però, se li suma, en un segon pla, la taxa d’hidrocarburs: «Ha influït, sobretot quan es va implantar, perquè el seu increment es va fer notar». Així, va matissar que «qualsevol taxa que augmenti el preu de venda d’un producte és perjudicial» i, per tant, «no beneficia el sector dels hidrocarburs».
Finalment, Porqueres va destacar el seu convenciment de què «Andorra tornarà a ser competitiu amb els preus quan el país veí –Espanya– deixi de donar ajudes». En aquest sentit, el president va remarcar que de la mateixa manera que França ja ha deixat d’oferir-les, el govern espanyol també ho farà perquè són assistències «puntuals, que no es poden allargar en el temps».
Evolució del preu
Tot i mantenir una tendència a la baixa des del juny, la comparativa des de l’inici d’any mostra que els preus han augmentat durant el 2022. Així, el gasoil de locomoció ha patit un augment d’aproximadament quatre cèntims respecte al gener, mentre que la gasolina sense plom de 95 octans ha patit un increment d’uns dos cèntims.
Pel que fa al gasoil de locomoció, el preu més barat del país s’ha situat aquesta setmana en una estació d’Andorra en 0,969 euros per litre, mentre que el més car arriba als 1,574 euros. D’aquesta manera, fent una mitja actual entre totes les gasolineres del país, resulta en 1,497 euros per litre. Respecte a la seva evolució al llarg de l’any, el preu mitjà de les quatre principals companyies amb benzineres al Principat era d’1,161 euros per litre, mentre que el seu pic més alt va arribar al juny, on la mitjana es va situar als 1,791 euros.
Quant a la gasolina de 95 octans, el cost mitjà en l’actualitat és d’1,471 euros per litre, sent el més barat d’1,116 i el més alt d’1,535. En relació amb la seva evolució al llarg de l’any, el valor més baix també es va registrar al gener, amb 1,266 euros per litre de mitjana entre les quatre grans empreses. El màxim, en canvi, es va donar al maig, arribant als 1,843 euros de mitja.