PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA espera més assistència el 8-D que a la marxa de l’1 de Maig

Creuen que la situació s’ha agreujat respecte a la primavera i auguren que se superaran les 2.000 persones

Per Albert Belis

El recorregut, per Carlemany i Meritxell.
El recorregut, per Carlemany i Meritxell. | P. T.

Els sindicats esperen que la manifestació del 8 de desembre vinent sigui més nombrosa que la del Primer de Maig passat. Així doncs, mentre aleshores hi van assistir unes 500 persones, els organitzadors auguren que aquesta vegada se superin els 2.000 assistents. «La situació s’ha agreujat molt més respecte a l’1 de Maig, ja que aleshores els pisos estaven entre 1.200 i 1.300 euros, mentre ara estem passant dels 2.000, la cistella de la compra s’havia apujat però no tant com ara, ja no parlem de l’increment del preu de la llum a partir d’aquest mes i, a més, es permet als propietaris apujar els lloguers un 5%», va afirmar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach.

A l’espera de l’autorització definitiva, els organitzadors ja han pactat amb la Policia un canvi respecte a l’horari previst inicialment. D’aquesta manera, si l’hora d’inici que volien els organitzadors era les 19.00 hores, finalment començarà una hora més tard, a les 20.00 hores, per desig del cos d’ordre. «Ens ho han demanat per seguretat, ja que a les 19.00 hores creuen que hi haurà massa gent al carrer, en ser un pont, i per nosaltres no hi ha cap problema», va explicar Ubach.

Sobre el fet que es convoqui la manifestació en dia festiu, «pensem que també hi haurà molta gent dins del país, així que ens interessa visualitzar la nostra realitat, perquè sembla que el Govern vulgui vendre que a Andorra tot va bé i no és així, la gent ho està passant molt malament, per culpa de les polítiques neoliberals de l’Executiu de DA», va denunciar el dirigent sindical. «Volem que els turistes vegin la realitat d’Andorra», va emfatitzar.

El SEP lamenta que els salaris no s’apugin igual als treballadors públics i privats, i que es «crein greuges entre sectors»

La jornada de protesta començarà amb una concentració a les 20.00 hores a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany. Un quart d’hora més tard, aproximadament, s’iniciarà la marxa, que transcorrerà per l’avinguda Carlemany i després l’avinguda Meritxell, fins a arribar a partir de les 21.00 hores a la plaça Guillemó (Arcades) d’Andorra la Vella, on es faran els parlaments i la lectura del manifest.
L’organització, que agrupa diferents sindicats del país, ja ha començat a distribuir cartells, amb els lemes de la marxa, alguns dels quals són similars als que es van poder escoltar durant la manifestació del Primer de Maig. Així, destaca 'Caminem junts fins que ens escoltin', 'Un sostre assequible, ha de ser possible', 'Volem treballar i no volem marxar' i 'Espot, escolta, el poble es revolta'.

Una realitat afegida respecte a la primavera passada és la dels temporers, la majoria provinents de l’Amèrica del Sud, molts dels quals tenen problemes per trobar un habitatge digne per poder quedar-se al país a treballar. En aquest sentit, «estan convidats a venir a la manifestació», va assegurar el secretari general de l’USdA. «Els hi afecta directament la falta de pisos, ja que alguns que tenien contracte de treball no han trobat pis. No els hi poden pagar un salari d’uns 1.200 euros i després demanar uns 2.000 euros per un lloguer. Fins i tot hi va haver algú que va gosar dir que s’acostumessin a compartir pisos pastera», va denunciar Ubach.

El PS dona suport

Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata (PS) va fer pública ahir la seva adhesió a la mobilització promoguda pels sindicats. «Animem a tota la ciutadania a participar-hi, ja que hem de dir prou a les polítiques actuals que empobreixen cada vegada més Andorra», va afirmar el secretari d’organització de la formació, Pere Baró, en una piulada a les xarxes socials.

Un altre dels convocants de la manifestació és el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), que precisament ahir va fer un comunicat de suport a la marxa en què explicava els motius pels quals, segons ells, ha fracassat la negociació en el si del Consell Econòmic i Social (CES). En primer lloc, es van voler desmarcar de la valoració del Govern respecte a la negociació col·lectiva. El SEP destaca que els treballadors del sector públic i del privat no es beneficiaran, en la majoria dels casos, del mateix increment en els salaris, així que «encara es crearà un greuge major entre sectors», van lamentar. «La nostra tasca –asseguren– no és defensar únicament al col·lectiu dels docents, sinó vetllar perquè es duguin a terme accions que afectin la totalitat dels treballadors». En aquest sentit, van revelar que durant el 2022 han portat propostes «viables» al CSE, amb l’objectiu de pal·liar la pèrdua del poder adquisitiu de la ciutadania, tant pel que fa al lloguer com els salaris, i que l’Executiu no n’havia acceptat cap. Per això, van afegir, «anirem a la marxa per exigir accions reals i factibles per al conjunt de la ciutadania i perquè Andorra torni a ser un país on la classe treballadora pugui viure i treballar amb dignitat».

PUBLICITAT
PUBLICITAT