PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Trident mundialista

La FAN selecciona els germans Lomero i Nàdia Tudó per representar el país al Campionat del Món a Austràlia

Per David Sansaloni

Els protagonistes de la compareixença d’ahir de la FAN pel Mundial de natació.
Els protagonistes de la compareixença d’ahir de la FAN pel Mundial de natació. | EL PERIÒDIC

La Federació Andorrana de Natació (FAN) va comunicar ahir, de manera oficial, quins seran els nedadors que representaran el país al pròxim Campionat del Món de natació en piscina curta (25 metres) que tindrà lloc a Melbourne (Austràlia) del 13 al 18 de desembre. A la compareixença van estar presents el president i el director tècnic de la FAN, Joan Clotet i Alfonso Maltrana, acompanyats del sotsdirector de Banca País d’AndaBank, Josep Maria Cabanes, i el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz.


Va ser precisament Maltrana l’encarregat de donar els noms dels tres esportistes que prendran part en una de les competicions més importants del calendari. Així doncs, Andorra estarà representada pels germans Lomero, Bernat i Tomàs, i per Nàdia Tudó. En el cas de Tomàs Lomero, aquest estarà a la sortida dels 100 metres lliures i els 100 metres papallona; Bernat Lomero competirà en els 50 metres papallona i en els 50 metres lliures; finalment, Tudó estarà als 100 i 200 metres braça.


Cal destacar que, en un primer moment, el Mundial s’havia de disputar a Kazan (Rússia), però a causa de la guerra, la Federació Internacional de Natació (FINA) va establir un canvi de seu per garantir la seguretat de tots els competidors. D’aquesta manera, Melbourne va passar a ser l’opció de l’organització, en la qual es reuniran més de 1.000 esportistes de 180 països. La ciutat ja ha acollit en més d’una ocasió el Mundial, i la FINA no va trobar un lloc millor que una de les que és anomenada bressol de la natació.


«Ens ha costat molt poder portar tres competidors, ja que és un viatge llarg, costós, però imprescindible», va assenyalar Clotet, mentre afegia que «havíem de lluitar per intentar comptar amb el màxim de representants possible». Pel que fa als atletes tricolor, aquests competiran del 13 al 17 de desembre, amb gairebé un dia de posada en escena per a cadascú en el total de les sis modalitats (dues per cap). El Melbourne Sport ans Aquatic Centre-MSAC serà la seu que rebrà els nedadors i nedadores, un lloc «emblemàtic, i és que en Austràlia la natació és com el futbol pel Brasil», va explicar Maltrana.


Allà serà estiu, un aspecte a tenir en compte pel cos tècnic de la FAN, mentre que «els objectius seran fer les nostres millors marques en piscina curta i intentar estar a prop de l’estàndard B de la FINA», va dir Maltrana, mentre afegia que «intentarem lluitar per fregar aquests màxims, i a partir d’aquí analitzarem».


Tant els germans Lomero com Tudó es troben entrenant a fora del país, uns amb el CN Lleida, i la jove a Alemanya, amb l’equip One Flow. Sobre el seguiment de la federació d’aquests, Maltrana va ser clar en afirmar que «tinc contacte continu amb els entrenadors, disposem dels seus entrenaments, resultats i progressió, i en aquest aspecte estic tranquil», tot i que és cert que «estem en un punt de la temporada molt aviat i sempre hi ha el dubte de com arribaran a la cita, sobretot tenint en compte el viatge tan llarg amb els canvis d’horari».

 

 

Cap rastre del cas Lomero

 

Fa uns mesos, la FAN i Bernat Lomero van tenir certes desavinences arran de la no convocatòria del nedador pels Jocs del Mediterrani d’Orà. Lomero va portar la federació davant la comissió jurídica esportiva, mentre a les xarxes opinava sobre el cas.


En ser preguntat sobre aquest context, que va tenir lloc el setembre passat, Maltrana va assegurar que «va ser un fet puntual. Seguim comptant amb ell, continuant amb la mateixa filosofia, li donarem suport sempre que calgui i si hi ha qualsevol discrepància, la parlarem, però el que no farem és deixar de disposar d’un nedador pel fet que tingui una opinió». Segons el tècnic, «Bernat [Lomero] s’ha guanyat la seva plaça, és un benefici per a Andorra i no hi ha cap problema». 

 

 

Les primeres espases de la federació arriben amb ganes de superar-se

 

Tomàs Lomero serà el més joves dels tres representants tricolor. Als seus 21 anys, el nedador es va guanyar el dret d’estar al Mundial gràcies a la seva actuació en els 50 metres papallona del passat Campionat del Món que va tenir lloc a Abu Dhabi. Ara, Lomero intentarà superar els 50.42 en els 100 lliures, i els 54.48 en els 100 papallona.

Per la seva part, Bernat Lomero guarda un regitre a batre de 24.33 en la prova dels 50 papallona, i de 22.67 en els 50 lliures.

Finalment, Nàdia Tudó té l’objectiu principal de superar les seves marque d’1.10.70 en els 100 metres braça, i la de 2.30.40 en els 200 metres braça. Tanmateix, també es tindrà en compte el fet d’aproximar-se a les mínimes B de cara als Jocs Olímpics. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT