PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Col·legi d’Advocats denuncia males pràctiques d’intrusisme

Es reuneix amb els grups parlamentaris per millorar la nova llei

Per Albert Belis

La junta de govern del Col·legi d’Advocats, ahir en roda de premsa.
La junta de govern del Col·legi d’Advocats, ahir en roda de premsa. | EL PERIÒDIC

Després de l’aprovació per part del Govern del Projecte de llei de modificació de la llei de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi d’Advocats d’Andorra, la junta de la institució va comparèixer ahir en roda de premsa per valorar el nou text. En aquest sentit, van explicar que estan en desacord en dos punts de la nova legislació i van denunciar males pràctiques d’intrusisme d’alguns professionals del dret que no estan col·legiats i d’altres sectors que elaboren informes jurídics per a tercers sense estar capacitats per fer-ho.

Els dos punts de discòrdia que s’han debatut més extensament en les diferents reunions amb el Govern han estat: l’objecte de la professió que es recull en l’article 2 i l’apartat tècnic que especifica la modificació dels estatuts. Pel que fa a l’àmbit d’actuació de la professió, la proposta del col·legi precisava amb més detall les activitats que l’advocat exerceix en exclusiva, vinculades principalment amb l’assessorament, la consulta i l’elaboració d’informes jurídics, per mitigar l’intrusisme que afecta la professió. Quant al segon punt, mentre que la proposta de l’Executiu exigeix la majoria absoluta dels membres del col·legi per modificar els estatuts, l’entitat demana que es pugui fer amb majoria simple.

Quant a la saturació de la justícia, «no s’ha agreujat», ja que «s’han posat mitjans per reduir els retards»

En aquest context, la degana del Col·legi d’Advocats, Sònia Baixench, va relatar que ja s’havien posat en contacte amb els diferents grups parlamentaris, amb l’objectiu que finalment s’aprovi el redactat proposat pel col·legi. De moment, han parlat amb quatre i els hi manquen dos. «Ens han escoltat i ens han presentat dubtes, i ara estem a l’espera que ens facin part de la resposta», va explicar Baixench. «El que defensem –va precisar el vicedegà Xavier Sopena– és que els advocats no només servim per a l’activitat processal, sinó que també oferim el vessant d’assessorament i preventiva».

A més, els representants dels advocats van denunciar que «s’està generant inseguretat jurídica» en el recurs d’afegir disposicions addicionals en els textos legislatius. Quant als òrgans de poder de la justícia, van afirmar que «com més coneixements jurídics tinguin els integrants millor», mentre pel que fa a la saturació de casos a la justícia, van assegurar que «no s’ha agreujat», ja que «s’han posat mitjans per reduir els retards». Per últim, van revelar que preparen una proposta de reglament del torn d’ofici que presentaran al Ministeri de l’Interior i que la setmana vinent es farà una reunió per abordar les negociacions amb la Unió Europea sobre els col·legis professionals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT