PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS acusa Espot de «bloquejar» l’aplicació del tercer pagador

La CASS nega que el nou model suposi un augment de la despesa

Per Victoria Gómez Pérez

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, i el conseller Jordi Font.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, i el conseller Jordi Font. | EL PERIÒDIC

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha passat de la «satisfacció» a la «preocupació» en constatar que dos mesos després de la seva aprovació al Consell General, el règim del tercer pagador continua sense aplicar-se. La causa rau, segons diuen, en el «bloqueig» que està duent a terme el cap de Govern, Xavier Espot, qui des del primer moment del debat es va mostrar contrari argumentant que «una de les virtuts del sistema públic de salut andorrà és que sempre avancem o paguem una despesa de la nostra butxaca, el que ens permet saber el seu cost total». Una justificació que no comparteixen ni els socialdemòcrates ni les representants dels assalariats a la CASS, Montserrat Martínez i Jacqueline Caubet, que ahir, juntament amb una desena de sindicats, van fer arribar una carta a Espot en la mateixa línia. 

«Va ser una qüestió debatuda i votada pels 28 consellers generals i volem denunciar que no s’està complint allò que es va aprovar», va manifestar el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, tot recordant el perjudici que pot suposar per a les persones amb les rendes més baixes. I és que el tercer pagador no es basa en la gratuïtat o universalitat del sistema, sinó que pretén que l’usuari, passant prèviament pel metge referent, pagui únicament el 10% o 25% de l’import total de les proves diagnòstiques, radiològiques, productes farmacèutics i visites a especialistes. «En el context actual d’inflació elevada que tenim és evident que hi ha qui no pot avançar els diners [...] i queda fora d’un dret fonamental com és cuidar la seva salut», va apuntar López, que també va insistir que «diversos professionals» els han fet arribar el seu neguit. «No poder accedir al sistema per insuficiència de recursos econòmics és una situació inadmissible en un país com el nostre i, a més, és contrari a la Constitució», van etzibar des de la CASS.

Així mateix, el conseller socialdemòcrata Jordi Font va acusar Espot i el ministre de Salut, Albert Font, de «dir falsedats» quan afirmen que aquest nou model incrementaria la despesa pública: «És més aviat al contrari», va assenyalar, perquè «en lloc de fer-se una transacció bancària per a cada reemborsament individual es farà una al mes per a cada farmàcia o centre d’anàlisi». De fet, des de la CASS es considera que no accedir al sistema de salut quan es necessita «pot comportar un agreujament de les patologies i, consegüentment –ara sí–, un increment de la despesa». Tampoc seria cert que la infraestructura digital no estigui preparada, ja que les representants a la parapública afirmen que fa temps que «tot està a punt» i que simplement es tracta d’«una qüestió política». En aquest sentit, Font va alertar que «estem en un règim parlamentari, però sembla que anem cap al presidencialista perquè no es respecten els acords de consell i això va més enllà del tolerable» i va convidar la població a «mobilitzar-se».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT