PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les festes de l’os, declarades patrimoni cultural per la Unesco

Segons el comitè, la celebració presenta valors que promouen el diàleg entre les persones i el medi

Per El Periòdic

Celebració dels actors implicats, ahir a Encamp.
Celebració dels actors implicats, ahir a Encamp. | SFGA/JAViladot

El 17è comitè intergovernamental del patrimoni cultural immaterial de la Unesco, que es reuneix a Rabat del 28 de novembre al 3 de desembre, ha decidit inscriure les festes de l’os dels Pirineus a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial. La candidatura, presentada a la Unesco per Andorra i impulsada conjuntament amb França, reuneix, segons el comitè, els criteris de la convenció del 2003 necessaris per a la inscripció, ja que les festes que en formen part tenen uns valors que promouen el diàleg entre les persones i el medi natural.

La decisió de la Unesco suposa el reconeixement internacional d’una expressió del patrimoni cultural immaterial del Pirineu i, alhora, implica la implementació de mesures de salvaguarda amb el paper actiu de les institucions i, especialment, dels actors que s’encarreguen de materialitzar, difondre i transmetre la festa a les generacions més joves.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va subratllar que «la inscripció de la Unesco contribuirà a difondre la riquesa cultural del Pirineu i afavorirà el diàleg entre les diferents valls, a més de comprometre institucions i actors de la festa a implementar mesures de salvaguarda per garantir la seva continuïtat». Precisament, Riva va voler adreçar-se a la comissió de festes d’Encamp i a l’Associació de cultura popular i els va reiterar «el compromís del Govern a acompanyar-los en la salvaguarda de la festa que ens vincula al nostre territori de muntanya».

Per la seva banda, la delegada permanent del Principat a la Unesco, Eva Descarrega, en el parlament d’agraïment, va destacar que «la inscripció contribuirà a valorar les pràctiques del patrimoni cultural immaterial de les muntanyes i les valls pirinenques i a sensibilitzar el gran públic de la importància de salvaguardar les pràctiques socials, els rituals i les festes. El reconeixement de les celebracions, que han perviscut en el temps i que serveixen per crear espais de complicitat i intercanvi entre la població local, valoren la riquesa de les tradicions d’expressió oral i ajuden a mantenir l’imaginari col·lectiu tradicional», va afegir.

Al seu torn, el cònsol menor del Comú d’Encamp, Jean Michel Rascagnères, va destacar que «des del comú volem agrair la tasca de la comissió de festes d’Encamp, que ha sabut mantenir la tradició i organitzar la representació del Ball de l’Ossa des de l’any 52 fins ara, sense pràcticament interrupcions, fins i tot, es va continuar fent durant la pandèmia. És tot un orgull que la comissió hagi treballat durant gairebé quatre generacions». En la mateixa línia es va expressar la cònsol menor del comú d’Ordino, Eva Choy, que es va mostrar doblement contenta per la recuperació de la tradició fa pocs anys i pel reconeixement que ara ha atorgat la Unesco que permetrà «preservar la festivitat els propers anys encara amb més força».

PUBLICITAT
PUBLICITAT