PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes inicia una prova pilot de recollida porta a porta als Vilars

La durada serà de sis mesos i començarà a partir del 30 de gener

Per Anna Casanova

Cèlia Vendrell durant la presentació de la recollida selectiva porta a porta.
Cèlia Vendrell durant la presentació de la recollida selectiva porta a porta. | ANA/M.R.

Escaldes-Engordany va presentar ahir una prova pilot del projecte de recollida porta a porta a la zona dels Vilars, concretament, a Can Diumenge i els carrers Hortalets del Ribot i Étang Salé. Aquesta es posarà en marxa el 30 de gener i tindrà una durada de sis mesos. Els principals objectius de la proposta són augmentar el reciclatge i millorar la qualitat de la recollida selectiva, reduir els impropis i evitar els problemes de saturació que hi ha actualment als contenidors dels carrers Prat de Rogetó, Hortalets del Ribot i Teulades. Aquesta prova afectarà 600 domicilis. 

Els residus que inclourà la recollida porta a porta són els envasos, el paper i cartó, i el rebuig. En aquest sentit, la consellera de Medi Ambient, Mobilitat i Urbanisme, Cèlia Vendrell, va explicar que hi haurà un calendari setmanal de recollida en el qual, en principi, es destinaran tres dies al rebuig –dilluns, dijous i dissabte–; un al paper i cartó –dimecres–; i dos als envasos –dimarts i divendres–. Tanmateix, l’horari per dipositar les fraccions serà sempre el mateix, de 20.00 a 22.00 hores, quan ja circularà el camió. Vendrell també va assegurar que en cas que els veïns es queixin, aquesta estructuració podria modificar-se i passar a que es dediquin tres dies als envasos i dos al rebuig. Pel que fa al reciclatge del vidre i els olis vegetals, el comú instal·larà contenidors tipus campana a la zona.

A banda de la prova pilot, la corporació escaldenca habilitarà un mòdul d’emergència al carrer Teulades perquè les famílies que hagin de marxar de viatge o tinguin una acumulació de residus puguin, mitjançant una clau magnètica, dipositar-los de forma puntual. L’accés, doncs, serà limitat a 20 cops per any. No obstant això, si algun usuari necessita accedir-hi més vegades per raons excepcionals, podrà traslladar aquesta necessitat a la corporació perquè programi la clau i aconseguir així un accés il·limitat.

El material necessari per posar en marxa el servei se subministrarà des del comú i es podrà recollir a partir del 9 de gener. Per exemple, es facilitaran contenidors grocs per aquells edificis que tinguin suficient espai, tot i que amb el gris, d’ús obligatori, és suficient. A més, es repartiran bosses de color groc i gris per col·locar als contenidors en els dies de recollida corresponents. També s’han elaborat adhesius informatius sobre com dipositar i gestionar els residus; cartells per penjar al taulell d’anuncis comunitari; un prospecte per explicar com funciona el servei porta a porta; es facilitarà la clau magnètica per a l’àrea d’emergència; i s’enviarà una carta a cada domicili. En aquesta línia, la corporació durà a terme sis reunions amb els veïns de les zones a partir del 12 de desembre per detallar el funcionament de la recollida porta a porta, i s’habilitarà un telèfon de suport a l’usuari. Paral·lelament, l’empresa de recollida haurà de realitzar controls als diferents contenidors dels edificis perquè, en cas que la fracció dipositada no correspongui amb el dia, es dipositin residus prohibits –com joguines, fustes o roba– o no s’hagi separat correctament, no se l’emportaran fins a la pròxima recollida i deixaran un cartell d’avís.

Per la seva banda, la consellera va valorar que s’ha iniciat la prova pilot als Vilars perquè «no tenim comerços, sinó més aviat cases unifamiliars o plurifamiliars i, per tant, la gestió dels residus és més senzilla». Alhora, va informar que estudis fets en altres territoris demostren que la recollida porta a porta augmenta el grau del reciclatge de la ciutadania del 20 al 80% aproximadament.

Finalment, s’espera que aquesta prova pilot tingui un cost zero per al comú i, de fet, s’estalviaran 52 camions de residus a l’any. Per tant, també contribueix a reduir les emissions de CO2. Amb tot, si el resultat és positiu, el comú procedirà a ampliar la recollida a les zones de la Plana, la Solana, i Can Noguer.

PUBLICITAT
PUBLICITAT