Sant Julià de Lòria
Sant Julià de Lòria construirà pisos tutelats per als majors de 65 anys
El projecte, que costarà entre nou i 10 milions, és fruit de la col·laboració entre la majoria i la minoria del comú
El Comú de Sant Julià de Lòria publicarà demà al BOPA un concurs públic «d’idees per a la construcció d’un edifici de pisos tutelats» per a majors de 65 anys, segons va explicar ahir el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral. En aquest sentit, Majoral va assenyalar que el comú disposa d’un terreny de 1.000 metres quadrats «en el qual s’hi pot construir, avui en dia, 7.000 m2» d’apartaments, amb la intenció de construir-hi «el més aviat possible». En relació amb això, el terreny se situa prop del nucli de la parròquia, a l’entrada del poble, i la idea és que els pisos que s’hi edificaran seran d’entre 40 i 52 metres quadrats. A més, l’avantprojecte comunal estima construir 71 habitatges destinats a una o dues persones.
Més en detall, aquest bloc de pisos neix amb la voluntat «d’oferir un servei obert i adaptat a la persona i a les seves necessitats», va remarcar el conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat. És per això que l’edifici comptarà amb tota una sèrie de serveis comunitaris com un menjador comú, àrees específiques per tractaments mèdics bàsics, o jardins i espais col·lectius per desenvolupar diverses activitats, entre altres. Així, Majoral va considerar que «no estem inventant res perquè al país veí ja n’hi ha, però és un element que no existeix aquí i que és necessari». «És un espai que l’usuari necessita per millorar el final de la seva vida, i entenem que es tracta d’un projecte d’interès nacional», va afegir.
La iniciativa és fruit de la col·laboració conjunta entre la majoria i la minoria del comú lauredià, a banda de la cooperació «necessària» entre el sector públic i privat. En aquest marc, la Fundació Privada Julià Reig hi aportarà tres milions d’euros, la Creu Roja agafarà la gestió sanitària i col·laborarà amb 300.000 euros, Bomosa s’encarregarà de la gestió empresarial i contribuirà amb una quantitat de diners «que encara està per determinar», els marmessors de Climent Riera proporcionen el terreny, i els de Maria Duró donaran dos milions d’euros. D’altra banda, el Govern, a través del Ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, s’ha compromès a signar pròximament un acord «en el qual quedarà palès el nombre de pisos que està a disposició de concertar», va assenyalar Majoral.
A hores d’ara, doncs, el Comú de Sant Julià de Lòria ja té a disposició 5,3 milions d’euros. Tot i això, el pressupost total estimat rondaria «entre els nou i 10 milions» i, per tant, «estem en manca d’aquests tres o quatre milions». Per consegüent, Majoral i Cairat van fer una crida a altres famílies i persones amb possibilitats d’aportar capital: «També poden fer seu aquest projecte perquè d’aquí pot sortir un canvi de consciència i un nou model d’acompanyament de les persones grans», va remarcar Cairat.
Paral·lelament, el cònsol va assenyalar que s’està treballant amb «el muntatge de la forma jurídica escaient per poder fer funcionar i executar» la iniciativa. En aquest sentit, «tot apunta que s’ha d’anar cap a un sistema de fundació» del qual ara «ja es treballa internament amb la realització dels seus estatuts».
Cal destacar, com s’ha explicat, que aquest projecte és fruit de la col·laboració conjunta de la majoria i minoria del comú. Així, Cairat va destacar que les dues parts «vam creure que era essencial dotar el col·lectiu de gent gran d’un envelliment més digne, i que els permetés tenir el màxim d’autonomia i d’acompanyament possible durant la vellesa». A més, el conseller de Desperta Laurèdia va apuntar que «de seguida que vam tenir a disposició el terreny vam pensar en aquest projecte de pisos». Per la seva banda, Majoral va considerar aquesta col·laboració «com un exemple del que hauria de ser el món polític» i va agrair la participació de la minoria.