PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França, destí universitari

La UPVD té un conveni amb FEDA, el Govern i amb la seva secretaria d’Estat d’Esport

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge de la universitat de Perpinyà.
Imatge de la universitat de Perpinyà. | UPVD

Avui té lloc la fira d’orientació per estudiar a França, promocionant l’ensenyament superior del país gal entre els estudiants de batxillerat i universitaris del Principat.  Durant l’acte hi participaran 20 centres, un d’ells, la Université de Perpignan Via Domita (UPVD), en la qual hi estudien «entre 20 i 25 alumnes andorrans», segons va explicar la cap de l’oficina de Relacions Internacionals i Transfrontereres del centre, Sandrine Canadas. 

La UPVD ofereix cinc camps principals d’estudi: Arts, Lletres i Idiomes; Ciències i Tecnologies; Humanitats i Ciències socials; Dret, Economia i Administració; i Ciència i Tecnologia de l’esport. Relaciona amb això, Canadas va destacar que «tots aquests estudis s’organitzen en quatre facultats i tres instituts» diferents.  D’altra banda, la universitat de Perpinyà «és l’única que compta amb l’escola d’enginyeria francesa Sup’ENR dedicada a les energies renovables». Cal destacar que la Université de Perpignan Via Domita té un conveni amb el Govern i FEDA que permet als estudiants del Principat seleccionats per entrar a la Sup’ENR sol·licitar una beca per als seus estudis. I també té un conveni de col·laboració amb la secretaria d’Estat d’Esport de l’Executiu, proposant a joves esportistes del país beneficiar-se d’un programa adaptat als seus cursos i exàmens. 

El centre també és reconegut per la seva excel·lència en el camp del turisme, les energies renovables i l’arqueologia, a través de premis atorgats pel ministeri francès i l’Erasmus Europeu Mundus Label. 

Es tracta d’una universitat amb un nivell internacional «molt alt» perquè «més del 20% dels 9.700 alumnes són estrangers, representant unes 120 nacionalitats diferents», va destacar la cap. A més, a la Universitat de Perpinyà «comptem amb un taulell de benvinguda internacional» que serveix per donar suport en els processos administratius per a tots els estudiants estrangers. 

Per als seus universitaris, la UPVD ofereix diversos espais i instal·lacions tal com «un espai de salut», un centre d’idiomes i certificació, habitatge assequible per als estudiants, una oficina d’orientació professional i pràctiques, una incubadora per donar suport a una star-up o «una oficina d’activitats esportives», entre altres. Compta també amb més de 30 associacions d’estudiants, així com «diversos esdeveniments, concerts i tallers organitzats durant l’any». 

Finalment, Canadas va fer èmfasi en el preu de les matrícules: «Són 10 cops més barates que a Espanya». Per curs acadèmic, un grau val 170 euros i «un màster menys de 243». A més, els estudiants només han de pagar una contribució anual de 95 euros «que inclou l’assegurança de salut». El total, doncs, és de menys de 300 euros per a un estudiant de llicenciatura i menys de 400 per a un de màster.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT