PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

A la venda el llibre commemoratiu dels 40 anys de l'aiguat a la Seu d'Urgell i Andorra

L'obra consta d'unes 300 pàgines i ha estat promoguda per Ramon Ganyet, Joan Ganyet i Jordi Mas

Per El Periòdic

Un instant de la presentació del llibre, el dijous.
Un instant de la presentació del llibre, el dijous. | Ràdio Seu

Després de presentar-se dijous al vespre a la Sala de la Immaculada de la Seu d'Urgell, el llibre Aiguat! 1982-2022. Quaranta anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra ja està a la venda. L'obra, editada per Salòria i promoguda per Ramon Ganyet, Joan Ganyet i Jordi Mas, consta d'unes 300 pàgines que segons Joany Ganyet, ha d'esdevenir "un llibre de referència en el futur" a l'hora d'estudiar i entendre no només com es van viure aquells aiguats, sinó també com la societat es va organitzar per fer front als danys i com es va planificar la reconstrucció de les zones afectades.

El contingut, tal com va relatar Ramon Ganyet, consta de dues parts diferenciades: la Seu d'Urgell i la comarca, i el Principat. Així, a cada part s'hi explica amb tot detall com es va viure el tràgic episodi a banda i banda de la frontera. I en darrera instància, Jordi Mas va puntualitzar que han impulsat el llibre "perquè el que va passa el novembre de 1982 va ser molt gros, un dels tres fets més importants de la Seu al segle XX", i perquè "hi va haver un abans i un després dels aiguats".

Durant la presentació també van prendre part l'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, qui va subratllar la importància de recordar aquells fets, així com els molts altres aiguats que han patit la Seu i el Pirineu al llarg de la història. En una línia similar, l'exalcalde i economista Amadeu Gallart, va remarcar la importància d'estar preparats per si arriba un altre aiguat, tot i valorar que al llarg dels darrers anys s'ha fet una bona tasca per evitar danys com els del 1982, com és el cas de la canalització.

Altres propostes per recordar els fets

Els actes commemoratius del 40è aniversari dels aiguats també inclouen aquest cap de setmana una visita guiada per conèixer les causes de la desaparició, el novembre de 1982, del poble vell del Pont de Bar. L'activitat, a càrrec del geòleg Albert de Gràcia, es durà a terme en aquesta mateixa població del Baridà, avui a partir de les 16.00 hores. Paral·lelament, fins al final d'aquest mes es pot veure a l'Espai Ermengol l'exposició que recorda els fets del 7 i 8 de novembre de 1982, segons ha informat Ràdio Seu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT