PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vilarrubla participa en l’assemblea general d’Estats Iberoamericans

La ministra exposa avui el sistema educatiu andorrà en el marc de la reunió de ministres d’Educació

Per El Periòdic

Imatge dels participants en la XIV Assemblea General de la OEI, ahir.
Imatge dels participants en la XIV Assemblea General de la OEI, ahir. | OEI

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va participar ahir en la XIV Reunió Ordinària de l’Assemblea General de l’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (OEI) a Santo Domingo, la República Dominicana. La trobada va ser presidida pel ministre d’Educació dominicà, Ángel Hernández, donat que el seu país ostenta la presidència del Consell Directiu de l’OEI.

Així, la reunió d’ahir va servir per repassar la memòria institucional 2019-2022, que exposa tota l’activitat de cooperació que s’ha organitzat en aquest període de temps marcat especialment per la pandèmia de coronavirus. En aquest sentit, cal destacar que el tancament de les escoles va afectar prop de 180 milions d’estudiants a tot el món. Entre els projectes destacats duts a terme, hi ha els avançaments en la transformació digital, l’enfortiment d’un espai d’educació superior compartit o l’impuls a les indústries creatives i culturals. A més, durant la XIV Assemblea també es va elegir el nou secretari general i la seu per a la pròxima trobada. 

L’estada de Vilarrubla a la República Dominicana es completa amb la participació, avui, a la Conferència Iberoamericana de ministres d’Educació. La reunió es dividirà en diverses sessions de treball, on els representants nacionals compartiran les seves opinions.

La ministra s’adreçarà als seus homòlegs per parlar de la transformació de l’educació, reprenent les paraules del cap de Govern davant l’Assemblea General de la Unesco. Així, exposarà el model educatiu andorrà, amb tres sistemes públics i gratuïts, amb alumnes de fins a 65 nacionalitats. Per a Vilarrubla, és fonamental «créixer en un context propici per a l’adquisició de valors en democràcia i drets humans», i és que «transformar l’educació significa donar-li la importància que es mereix i protegir-la de possibles amenaces».

Coincidint amb els actes de commemoració del 25N, la titular de la cartera d’Educació i Ensenyament Superior també remarca els esforços fets en aquest camp al Principat: «Andorra ha apostat fermament per desenvolupar un marc educatiu sobre el principi de la igualtat i la no discriminació, de forma integral i transversal; un model basat en competències i en l’aprenentatge cooperatiu i inclusiu que conté un pla de sensibilització per a la igualtat de gènere, al qual es destina una significativa dotació de recursos materials i humans». 

Finalment, i encara en matèria d’inclusió, s’exposa que, a Andorra, el Servei d’Inspecció Educativa participa en l’avaluació dels alumnes amb diversitat funcional per determinar-ne el grau de dependència i establir les necessitats de suport acadèmic. També és previst que, un cop s’acabin les intervencions, la dotzena de ministres presents adoptin la Declaració de Santo Domingo, que inclou els acords que s’assoleixin en matèria educativa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT