PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’actual Black Friday: lluita contra la inflació i els grans magatzems

El problema d’estoc i preus obliga alguns petits comerços a no oferir descomptes dels seus productes

Per Pol Forcada Quevedo

Un cartell del Black Friday en una botiga d’Escaldes-Engordany.
Un cartell del Black Friday en una botiga d’Escaldes-Engordany. | El Periòdic

Avui és el divendres negre, conegut com a  Black Friday en anglès. Es tracta del dia que inaugura la temporada de compres del Nadal, i on la majoria de comerços rebaixen significativament el preu dels seus productes. I parlem de majoria perquè amb l’actual inflació, no a totes les botigues els surt a compte fer ofertes dels seus articles. 

Un d’aquests casos és una botiga d’electrònica -un dels sectors més perjudicats- de l’avinguda Meritxell. El seu propietari va assenyalar que el Black Friday «és un mite» del qual abans sí que se’n podia treure profit, però ara ja no. Els principals causants d’aquesta situació són, almenys pel que fa a aquest sector, «la manca d’estoc, l’augment de preus i que la gent pensi que és una ganga». En aquest sentit, el propietari va destacar que «solament arriben quatre productes que es poden posar a un preu especial, la gent es confon i pensa que hi haurà molta cosa». De totes maneres, aquests problemes no són els únics motius per a no fer ofertes: «No en fem perquè els proveïdors no proposen productes», va explicar la propietària de la botiga d’electrònica J&M, la senyora Muriel. De fet, Muriel va apuntar que enguany només els han brindat un article de 300 euros, cosa que a l’hora d’oferir-lo «la gent no l’agafarà pel preu», per molt descompte que tingui. No obstant això, la propietària va recordar que un dels punts forts dels petits comerços envers els grans magatzems «és el tracte molt més proper amb el client».

Tot i això, la majoria d’establiments sí que celebren el divendres negre. Alguns inclús, des de fa més d’una setmana, per poder lluitar contra les importants corporacions. «Nosaltres tenim un descompte marcat perquè són ordres de dalt i no em deixen fer res més», va ressaltar la responsable d’una botiga de roba i complements femenins. A més, «no ajuda que la gent passi pel carrer i a les grans botigues vegin un 50% de descompte i aquí un 15, en certa manera fa mal», va afegir. Relacionat amb això, la responsable va explicar que «les ofertes són les mateixes de l’any passat» i que ja fa més d’una setmana que les tenen. Tanmateix, «les vendes han baixat i afegir el descompte no ajuda a pal·liar aquesta situació, vam començar molt malament i no sé com acabarà». 

D’altra banda, cal recordar que la Policia va fer una crida per evitar fraus durant el Black Friday i el Cyber Monday. En aquest sentit, el Cos d’Ordre recomana als particulars no fer les compres per internet mitjançant una connexió wifi pública i mantenir els dispositius actualitzats. A més, aconsella comprar sempre en pàgines oficials i reconegudes, i desconfiar de les grans ofertes, de les pàgines dubtoses i de productes a preus molt baixos que arribin a través de perfils a xarxes socials o cadenes de WhatsApp. També recomana utilitzar formes de pagament segures, targetes de crèdit virtuals o amb saldo reduït i verificar regularment els moviments del compte bancari per detectar possibles fraus.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT