Escaldes-Engordany
La casa dels campions
La Federació Motociclista d’Andorra (FMA) aposta per tornar a acollir el Trial de les Nacions en els pròxims anys
La Federació Motociclista d’Andorra (FMA) continua apostant pel creixement i es mostra decidida a continuar traçant un camí que beneficiï tant els esportistes del país com el Principat mateix. Així ho va deixar clar ahir la presidenta de l’entitat, Natàlia Gallego, que juntament amb el sotsdirector de Banca País d’Andbank, Josep Maria Cabanes, va presentar un acord de patrocini que incorporava diferents vessants, a més de confirmar un dels objectius més ambiciosos de cara als pròxims anys.
L’FMA aspira a acollir, de nou, el Trial de les Nacions, en la que seria la quarta vegada a Andorra. El campionat del món per països és una de les cites més importants dins del món del trial, i la més destacada en l’àmbit internacional. Així doncs, el propòsit és portar l’esdeveniment al país en l’edició del 2025 o el 2026. Segons va explicar Gallego, «ja hi ha dos o tres anys que estan demanats per altres països i ja tenen data fixada. Podria ser que per nosaltres arribés després, i és clar que ho tornarem a demanar». La presidenta va mostrar la seva conformitat amb la decisió assenyalant que «ens encanta el Trial de les Nacions perquè és molt especial, en ser un campionat del món d’un esport individual, però per països, i és molt bonic veure totes les destinacions que venen a Andorra».
Tot i tenir un ull posat en aquest tràmit, des de l’FMA es continua treballant en altres àmbits, com la formació de joves o el finançament d’aquests. En aquest aspecte, Andbank eixamplarà la seva ajuda cap a l’entitat d’una manera més global, que se centrarà principalment en tres línies d’actuació: els Ice Gladiators (l’única competició a motor sobre gel que té lloc al Pas de la Casa), el Trial Summer Camp (que comptarà amb monitors de renom i en el qual ja han participat esportistes com Toni Bou o Adam Raga) i el Trial de les Nacions (amb l’objectiu de donar un cop de mà per finançar els costos d’un desplaçament d’aquestes característiques).
A l’hora d’exposar el motiu d’aquestes ajudes per part de l’entitat bancària, Cabanes va declarar que «la feina de l’FMA té molt de mèrit, ja que han aconseguit publicitar el país i portar competicions de l’elit. A més, grans noms d’aquest àmbit s’han establert al país, donant més ressò al qual es pugui fer a Andorra i mantenir una estreta relació amb la federació, cosa que aporta molts beneficis a Andorra».
Necessitat d’ajudes extra
El gran paper d’esportistes com Jordi Lestang o Gaudi Vall a l’elit del trial, o Marc Font en disciplines com l’enduro, plantegen la incògnita de si es necessita alguna mena d’empenta per acabar de consolidar el nom d’Andorra entre els millors del món. Sobre aquest aspecte, Gallego va afirmar que, en el cas de Lestang i Vall, les ajudes econòmiques «han arribat una mica tard, ja que no poden disposar d’elles fins als 16 anys» i va confirmar la necessitat i la complexitat d’aconseguir «finançament extern, ja sigui de patrocinadors, equips professionals i altres, pel fet que el motociclisme és un esport car, però des de la federació estem fent tot el possible per ajudar els nostres competidors a què puguin continuar endavant».
D’altra banda, l’entitat celebra que a poc a poc «siguin més els atletes que formin part de les ajudes del Govern, i en aquest cas estem agraïts per la implicació del Ministeri d’Esports». Finalment, la disciplina femenina serà un dels punts en els quals es farà més incís amb l’objectiu de portar un equip de tres corredores al Trial de les Nacions 2023.