PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i la Unió Europea tanquen l’última trobada de l’any

Riba creu que s’arribarà a un pacte sobre les quotes de lliure circulació de persones

Per El Periòdic

Un moment de la reunió entre Andorra i la UE celebrada aquest dimecres.
Un moment de la reunió entre Andorra i la UE celebrada aquest dimecres. | Govern d\'Andorra

Andorra i la Comissió Europea van mantenir ahir la darrera sessió de l’any relativa a les negociacions per a l’assoliment d’un acord d’associació. En aquesta última ronda, les delegacions van tractar alguns aspectes de l’Annex II sobre normes tècniques dels productes, la normativa relativa a aspectes veterinaris, fitosanitaris i a la seguretat alimentària, el comerç i la Duana. Així mateix, també van continuar amb l’anàlisi de la normativa i possibles adaptacions sobre la lliure circulació de treballadors, el dret d’establiment i les telecomunicacions. Pel que fa a l’intercanvi sobre aspectes més tècnics de la negociació, en aquesta ronda es va avançar en alguns capítols de l’Annex II, sobre la normativa tècnica dels productes, amb el qual Andorra assumiria la legislació europea que garanteix que els productes presents en el mercat compleixen les normes de producció i de seguretat de la Unió, uns elements indispensables a l’hora de participar en el mercat interior.

També es van debatre els annexos sobre comerç i sobre Duana, que desglossen normes també indispensables per al bon funcionament del mercat interior, en particular en relació amb les importacions i exportacions de productes. En aquest sentit, cal recordar que Andorra ja ha incorporat una part del cabal en aquestes matèries, mitjançant l’acord comercial del 1990.

En relació amb la lliure circulació de persones, Andorra i la Unió Europea continuen analitzant de manera detallada els mecanismes de regulació dels fluxos migratoris i els procediments aplicats per Andorra. La negociació es basa en la proposta d’adaptació que ha fet Andorra, tenint en compte el precedent ja acceptat per la Unió Europea a Liechtenstein i que permet el manteniment del concepte de quota. Quant a la negociació, el secretari d’Estat d’Afers Europeus i cap negociador d’Andorra, Landry Riba, es va mostrar satisfet de com evolucionen i va apuntar que «anem trobant punts d’acord i confiem que puguem acabar amb un sistema basat sobre quotes, tot i que potser amb algunes variacions respecte el que coneixem avui en dia». Pel que fa a les telecomunicacions, les dues delegacions van mantenir un primer intercanvi després que, al juliol, Andorra presentés la seva posició inicial sobre aquesta qüestió. Les dues delegacions es van emplaçar ahir a continuar els debats per treballar en una posició de consens, segons va informar l’Executiu. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT