PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern vol prohibir les bosses de plàstic d'un sol ús

L'Estratègia d'Economia Circular també promou l'estalvi d'energia i aigua, i lluita contra el malbaratament alimentari

Per El Periòdic

Sílvia Calvó i Sílvia Ferrer, durant la presentació de l'Estratègia d'Economia Circular.
Sílvia Calvó i Sílvia Ferrer, durant la presentació de l'Estratègia d'Economia Circular. | Govern d\'Andorra

El Govern ha aprovat l'Estratègia Nacional d'Economia Circular, que inclou cinc grans objectius com són que el 2035 es puguin reciclar el 65% dels residus; la reducció del 15%, aquell mateix any, de la generació de residus urbans; la reducció del consum d'aigua per sota dels 150 litres per persona i dia; la disminució del 50% del malbaratament alimentari el 2030; i l'increment fins al 25% de les empreses que treballin en esquemes d'economia circular. Entre les accions que preveu aquesta estratègia, que té per horitzó d'implantació el 2035, hi ha la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús, un objectiu que l'Executiu es fixa de cara a l'any que ve, tal com han posat en relleu la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, en el marc de la roda de premsa per presentar l'estratègia.

Calvó ha destacat que la voluntat del ministeri és que, de cara a principis de l'any que ve, es pugui impulsar un reglament que serveixi per prohibir les bosses de plàstic d'un sol ús. D'aquesta manera, s'aniria "més enllà" del que marquen les directives europees, que fixen un seguit de prohibicions, però que no recullen les bosses de plàstic d'un sol ús. Així, tal com ha comentat la ministra, en una primera fase es va establir el pagament d'aquestes bosses, amb la qual cosa es va reduir molt el seu consum, i ara es vol anar cap a la prohibició total. Aquesta prohibició se suma al decret que estipula que a partir del 20 de gener hi ha tot un seguit de productes de plàstic que ja no es podran introduir al mercat, tal com ja es va anunciar fa uns mesos.

La ministra de Medi Ambient ha incidit en el fet que la "missió" de l'Estratègia és promoure "la transició cap a l'economia circular" que tingui en compte "un ús eficient dels recursos" i que es basi molt en la col·laboració publicoprivada. I la visió amb la qual es treballa és la de fer d'Andorra "un referent", ja que ha estat "dels primers països" a promoure una Llei sobre l'Economia Circular. L'Estratègia es basa en sis eixos principals i cadascun se subdivideix amb un total de 21 programes d'acció que contenen mesures específiques. Els eixos giren al voltant del consum sostenible, els sistemes de producció, el Pla Nacional de Residus, la transició social, el rol exemplar de l'administració, la i governança i seguiment. Entre les accions concretes, a m és de la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús, s'hi troben ampliar l'actual llista de plàstics d'un sol ús prohibits o establir un pla de reducció dels productes de plàstic d'un sol ús sense alternativa. Pel que fa al malbaratament, s'estableix que cal definir una metodologia de càlcul del que suposa per avaluar les accions de prevenció que cal implementar. Ferrer ha detallat que ja hi ha mesures que s'han plantejat per reduir aquest malbaratament, com que els supermercats hagin de disposar d'espais en els quals promocionar productes que estiguin a punt de caducar (el llistat dels aliments s'ha d'establir encara) o que els restaurants facilitin que el client es pugui endur el menjar que els sobri.

Pel que fa a la qüestió de l'aigua, l'Estratègia fixa la necessitat de reduir-ne el consum, i el que s'estipula és que hi hagi una nova llei, ja que l'actual data del 1985. Calvó ha destacat que aquest text legal ja no es farà aquesta legislatura, però ha afegit que, ara com ara, es troben en la fase de la recollida de dades. El que es vol és seguir la directiva europea que fixa que amb aquest bé hi hagi una gestió més global.

Pel que fa al consum energètic i la mobilitat sostenible, l'Estratègia fa esment a la de l'energia i el canvi climàtic, i també s'inclou la necessitat de promoure entre el sector privat (construcció, sector turístic i comercial) iniciatives que vagin en el sentit de l'economia circular, com ara que el 70% dels residus de la construcció siguin valoritzats, reforçar les accions per evitar el malbaratament alimentari, o que als centres comercials hi hagi espais per desfer-se dels embalatges, que també s'han de prevenir. També s'inclou la promoció de la producció nacional ecològica. A més, es determina el rol exemplar de l'administració que es plasmarà, entre altres, amb les noves eines per a la contractació pública que tenen en compte criteris mediambientals. Així mateix, s'estipula que hi hagi una divulgació, informació i sensibilització al voltant de l'economia circular, així com també una formació dels actors que ho necessitin. A l'últim, es fixa un seguit d'accions per fer el seguiment i control de la implementació de l'estratègia, segons informa l'ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT