PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern reforça les línies al Pas i les inspeccions al servei de bus

El PS lamenta que la situació actual és «un nou exemple del mal model de país i de les polítiques que es realitzen»

Per Anna Casanova

Una imatge d’arxiu d’un bus a la parada de l’Estació Nacional.
Una imatge d’arxiu d’un bus a la parada de l’Estació Nacional. | Arxiu ANA

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va anunciar ahir després del Consell de Ministres un seguit d’accions que es duran a terme per resoldre les incidències detectades en el transport públic en els últims mesos. Després d’haver avaluat la situació, s’ha determinat que la problemàtica s’ha produït arran l’increment d’usuaris i l’arribada dels temporers. Tot i que des del Govern es valora positivament la gratuïtat del servei de bus, aquest fet ha provocat una «saturació important», tal com va posar en relleu el ministre. En realitat, si les previsions inicials indicaven que amb la gratuïtat el nombre d’usuaris creixeria un 28%, ho ha acabat fent un 118%.

Per fer front als «moments de tensió» que s’han anat sumant aquests últims mesos, ahir es va presentar un reforç de les línies que van al Pas de la Casa. De fet, el dilluns passat ja es van augmentar tres freqüències a l’L4, tant d’anada com de tornada. Tanmateix, a partir d’avui també es recupera l’L3, que en la concessió actual s’havia eliminat perquè estava infrautilitzada. D’aquesta manera, es reforça l’L4 i l’L2. Aquesta nova línia entre Andorra la Vella i Soldeu tindrà una freqüència cada 30 minuts a partir de dilluns. 

Una altra de les dificultats que s’ha detectat i que ha agreujat aquesta situació, és que el nombre de vehicles assignats a cada línia per garantir el servei està ocasionalment per sota de les necessitats reals, segons ha pogut recollir el Departament de Transports. En aquest sentit, «en alguns casos no s’ha respectat el nombre de vehicles assignats a cada línia», va remarcar el titular de Presidència, Economia i Empresa, que va afegir que «és evident que les línies que han generat dificultats per assumir el volum de passatgers no han estat reforçades, tot i haver-hi recursos, i tot i doblar les freqüències». Aquesta incidència, però, segons les mateixes companyies de bus, s’ha ocasionat per una mancança de conductors i, en conseqüència, per la incapacitat de cobrir amb tot el servei. Així doncs, encara que les empreses concessionàries ja han anunciat la contractació de conductors acreditats per la temporada d’hivern, s’obrirà un expedient per esbrinar les causes reals de l’incompliment de les empreses concessionàries i, alhora, es durà a terme una auditoria externa per conèixer si les companyies estan «degudament dimensionades per donar resposta a l’increment de la demanda», va asserir Gallardo. Paral·lelament, la solució que proposa l’Executiu per pal·liar aquestes dificultats per contractar personal és agilitzar l’obtenció del permís D. Per tant, tots els conductors que tinguin el D1 no hauran d’esperar-se un any per obtenir el D. 

Finalment, també s’implementaran controls sistemàtics per part de tres inspectors amb capacitat sancionadora per detectar possibles anomalies que afectin els usuaris en els trajectes, i es contractaran tres persones més per realitzar tasques de control anònimament, amb el propòsit de comprovar aspectes com la qualitat del servei o l’atenció als usuaris per part dels conductors. A més, per facilitar la tramitació de les queixes, ja que s’han detectat «mancances» perquè es tramiten directament a les empreses i sovint el Departament de Transports no en té constància, s’ha creat un qüestionari a la pàgina web del departament.

 

Manca de planificació

Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata (PS) s’ha mostrat sorprès per les mesures anunciades amb relació al transport públic, ja que «Gallardo fa mesos que assegura que no els hi consta cap incidència en els serveis de bus», va assegurar el secretari general de la fundació, Pere Baró, quan la ciutadania denuncia «reiteradament» les problemàtiques vinculades al nombre de vehicles, la seva capacitat o freqüència de pas. Alhora, va afegir que «s’han anunciat unes mesures transitòries i ja veurem si són suficients, i si no funcionen tenim un problema». D’altra banda, el president del PS, Pere López, va lamentar la situació en què es troben moltes de les persones, «que venen amb les millors intencions» i contribueixen a «enriquir la nostra economia». Així, va considerar que les imatges que es veuen del personal buscant habitatge i feina són un «nou exemple del mal model de país i de les polítiques que s’estan duent a terme». En aquest punt, va recordar que el partit demanarà les compareixences dels ministres encarregats del Treball, Jordi Gallardo, i de l’Interior, Josep Maria Rossell, perquè donin les explicacions pertinents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT