PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les donacions al Banc d’Aliments baixen lleugerament per la inflació

El president de Càritas espera que sigui una situació puntual, però s’ha de deixar un temps per valorar l’afectació

Per Anna Casanova

Una caixa amb productes del Banc d'Aliments de Càritas.
Una caixa amb productes del Banc d'Aliments de Càritas. | Crèdit Andorrà

Els efectes de la inflació també han arribat al Banc d’Aliments de Càritas Andorrana. El president de l’entitat, Amadeu Rocamora, va assegurar a EL PERIÒDIC que «lògicament, amb la situació actual, tot el que s’ha de comprar per al Banc resulta una mica més car». L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat fins al 7% a l’octubre, i situa la inflació dues dècimes per sobre de la xifra amb què es va tancar el setembre. Quan l’economia flaqueja, la població té més precarietat i tendeix a donar menys. Per tant, les donacions al Banc d’Aliments han disminuït lleugerament en els últims mesos. En tot cas, es mantenen i se’n continuen rebent, però «potser són una mica més reduïdes, i s’ha de dir que sí que s’ha notat la baixada», va assenyalar Rocamora, que alhora va desitjar que «tot això sigui només una situació puntual». Tanmateix, «hem de deixar una mica més de temps per saber quina afectació tindrà, ja que el tema de les donacions pot variar moltíssim d’un mes a un altre», va afegir el president de Càritas Andorrana.

Gràcies al fet que l’entitat compta amb un nutricionista i amb treballadors socials, les famílies que depenen del Banc d’Aliments poden tenir una dieta equilibrada amb tota seguretat, va explicar Rocamora, que també va remarcar que «els hi proporcionem menjar que és saludable i que està adequat per cadascú». Així, per exemple, els productes com els iogurts ensucrats queden fora de les donacions que la institució pot acceptar, perquè no són «beneficiosos» per a la salut. Altrament, «la quantitat de menjar que donem per persona és la mateixa que sempre», va asserir, i va informar que mai sobra menjar, perquè només es demana el que es necessita, i si algú ofereix una donació d’una quantitat molt gran d’algun producte que caduca aviat, tampoc s’accepta, perquè es faria malbé.

Si bé l’increment de preus s’ha notat molt en els productes frescos, com la carn o el peix, Càritas Andorrana facilita un xec setmanal de compra a un supermercat a tots els usuaris, que també està adaptat a cada família en funció dels membres que la componen i de les seves necessitats, «de manera que poden escollir què volen de menjar fresc, ja que escollir és una qüestió de dignitat», va asserir el president de la institució. D’altra banda, els productes essencials com la sal, la llet, l’oli, les llaunes o els productes amb una caducitat a llarg plaç, s’aconsegueixen mitjançant les donacions. En aquest sentit, va apuntar que el Banc d’Aliments també «el fem servir com un sistema perquè els infants del país aprenguin què és la solidaritat, de tal manera que la major part dels productes els obtenim a partir de les xerrades i les campanyes de recollida a les escoles». No obstant això, si fa falta algun producte, es compra amb els donatius monetaris que proporcionen els diferents residents. «El fet que nosaltres puguem ajudar a les persones que ho necessiten és gràcies als donants i als voluntaris que tenim», va posar en relleu Rocamora.

La demanda actual del Banc no supera la vintena de famílies, per tant, Càritas Andorrana pot cobrir amb el servei de totes les persones amb necessitat de prestacions de dietes del país, a les quals se les atén cada setmana. Durant la pandèmia, però, es van acollir més usuaris, perquè alguns es van quedar sense feina. «Actualment, trobem que no hi ha tanta demanda com en aquella temporada», va indicar.

Per finalitzar, el president de l’entitat va observar que si en els pròxims mesos creix el nombre d’usuaris, «esperem que no sigui a conseqüència de l’increment de preus». En aquesta línia, va recordar que moltes persones fan ús del Banc d’Aliments com un recurs per tenir més diners per destinar, per exemple, a pagar l’habitatge o per poder arribar a final de mes. Rocamora també va explicar que qualsevol ajuda que fa l’entitat no és puntual, perquè després es realitza tot un seguiment de les famílies per valorar si necessiten alguna altra facilitat. «A Càritas Andorrana sempre estem disposats a donar una mà a tothom qui ho necessiti i acceptem totes les ajudes que ens donin», va cloure.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT