PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Calvó referma el compromís per la neutralitat carboni a la COP 27

Andorra amplia el volum d’emissions d’efecte hivernacle que es volen reduir l’any 2030 fins al 55%

Per El Periòdic

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la trobada de la COP 27.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la trobada de la COP 27. | Govern d\'Andorra

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílva Calvó, juntament amb el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, van iniciar ahir l’agenda de treball i participació en la 27a sessió de la Conferència dels Estats Part (COP 27) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que celebra aquesta setmana la trobada de ministres. 

D’aquesta manera, refermant el compromís d’Andorra en la lluita global contra el canvi climàtic, i també seguint les línies marcades com a prioritàries per l’Executiu, la ministra va reafirmar la voluntat del Principat d’augmentar l’ambició de reducció d’emissions amb efecte d’hivernacle per l’any 2030, seguint el que estableix el Pacte pel Clima de Glasgow adoptat durant la passada COP 26 al Regne Unit. L’actualització estableix l’objectiu ambiciós de reduir en un 55% aquestes emissions, actualitzant així el percentatge que estava situat al 37%. La fita continua sent arribar a aconseguir la neutralitat carboni el 2050.

Així ho va afirmar la ministra durant la participació en la trobada ministerial de la Coalició de la trentena de països que han apostat per assolir la Neutralitat de Carboni. Andorra es va adherir l’any passat a aquesta aliança de països i demana de forma capdavantera, juntament amb la resta de socis, la necessitat que tots els països es comprometin a assolir la neutralitat carboni en la seva agenda d’acció climàtica. En aquesta reunió, a la qual van intervenir els homòlegs de França, Espanya i Suècia, la ministra també va explicar els mecanismes que ja s’estan implementant al país per avançar cap aquest propòsit més ambiciós, com ara la gratuïtat del transport públic o els programes de finançament econòmic per al parc immobiliari i mòbil –els plans Renova i l’Engega–. 

En aquesta mateixa línia, Calvó també va exposar la recentment posada en marxa del primer projecte del mercat nacional de carboni, que permet finançar projectes dins de les fronteres andorranes que ajudin a mitigar les emissions d’efecte d’hivernacle. Així mateix, també va detallar que Andorra disposa des del 2021 d’una taxa verda que permet finançar projectes sostenibles per part de l’administració. 

La COP 27 té lloc fins al 18 de novembre sota la presidència d’Egipte, a la ciutat de Xarm El-Xeikh. L’objectiu de la trobada és impulsar i acordar una agenda mundial millorada d’acció climàtica, seguint el compromís adoptat a París el 2015, que es va refermar i reforçar a la COP26 amb el Pacte de Glasgow per al Clima.

PUBLICITAT
PUBLICITAT