PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS evidencia «improvisació» del Govern amb la demora urbanística

Vela assegura que manquen dades importants i titlla «d’insuficient» la resposta a la seva demanda

Per El Periòdic

Imatge del Grup Parlamentari Socialdemòcrata.
Imatge del Grup Parlamentari Socialdemòcrata. | PS

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (GPS) ha evidenciat la «improvisació absoluta i total» del Govern a l’hora de redactar i tramitar per extrema urgència la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, i de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, i de la Llei 16/2017, general de l’allotjament turístic. La resposta que ha rebut la demanda d’informació tramitada per la consellera general Susanna Vela el passat 26 de setembre «és insuficient» per justificar la llei, va assegurar la consellera.

En primer lloc, entre la documentació rebuda no hi consta l’informe de la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU), que segons la Lgotu és preceptiu i ha de ser previ a l’aprovació del Govern sobre «els plans d’ordenació i urbanisme parroquial dels comuns i les seves revisions, modificacions i canvis per ajustaments tècnics i rectificacions d’errors; els plans i projectes sectorials amb incidència supracomunal, les directrius d’ordenació i la reglamentació urbanística, d’urbanització i de la construcció proposats pel ministeri encarregat de l’ordenament territorial».

També falten dades «importants», com en qüestió d’educació, infraestructures de sanejament, en relació amb la xarxa viària o sobre les plantes potabilitzadores d’aigua. I en altres aspectes, les dades no s’ajusten a la realitat, o no es defineix de manera adequada la metodologia. Així, segons l’informe fet per Ordenament Territorial, hi hauria un habitant per cada 10,5 metres quadrats edificats. 

A més, s’han adjuntat dos informes jurídics, un de data del 22 de juliol del 2022 i l’altre de 31 d’octubre del 2022, quan la llei ja ha estat aprovada i en vigor. El primer dels informes indica que el Govern podia completar i canviar les directrius d’ordenació per via reglamentària i posar el marc de referència per a les polítiques urbanístiques comunals. En el cas del segon, aquest no respon a la demanda que feien els socialdemòcrates  ni analitza la constitucionalitat de la norma, quan, va recordar Vela, el cap de Govern en el mateix Debat d’Orientació Política ja reconeixia que el text podria acabar davant el Tribunal Constitucional.

D’altra banda, el Govern també fa arribar una taula comparativa del nombre d’allotjaments turístics i de llits classificats entre el 2004 i el 2021, però sense una anàlisi d’ocupació, una valoració econòmica ni de perjudicis al sector, diferenciat segons tipologia d’establiments i estacionalitat, ni unes línies de millora ni res.

Finalment, i relacionat amb el Departament d’Immigració, el PS demanarà la compareixença dels ministres titulars d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. La voluntat és demanar explicacions sobre la situació que es viu al departament amb l’arribada dels treballadors temporers per a aquest hivern i les mesures amb què treballen per poder recuperar la normalitat en aquest àmbit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT