Andorra la Vella
La capital preveu reduir un 50% el consum de l’enllumenat de Nadal
El Poblet de Nadal s’allarga una setmana, fins el 31 de desembre
Andorra la Vella preveu reduir el consum energètic de l’enllumenat de Nadal d’un 50% en comparació amb altres anys. Així ho va explicar ahir la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, en la roda de premsa de presentació del Poblet de Nadal, que engega el 25 de novembre i enguany s’allarga una setmana més, acabant el 31 de desembre.
Els principals punts per on passa aquesta reducció del consum són, en primer lloc, que «la il·luminació de Nadal se centrarà als eixos comercials, amb Riberaugua i Travesseres incloses, al Poblet de Nadal i al centre històric de la parròquia», va destacar Marsol. Un exemple és la disminució dels elements decoratius, que dels 360 que es penjaven els darrers anys, aquest any només hi haurà 60, el que representa «una reducció del 80%». A més, pel que fa a les estructures, «normalment en penjàvem 80 i aquest any seran vuit», va explicar la cònsol major.
No només es reduiran el nombre d’elements, també el període i l’horari d’encesa de llums. En aquest sentit, la durada serà de sis setmanes i mitja, tal com va pactar el Govern amb els comuns, des del 25 de novembre fins al 10 de gener, i no fins la Candelera, «que és quan es feia abans». Pel que fa a l’horari, l’enllumenat de Nadal tancarà a les 00.00 hores, dues hores menys en comparació els altres anys, i el Poblet de Nadal ho farà a les 22.00 hores. Una darrera mesura que s’aplicarà per estalviar energia és que «quan estigui encès l’enllumenat de Nadal, no funcionarà la il·luminació pública», va assenyalar Marsol.
Quant al Poblet de Nadal, que enguany compta amb l’eslògan Nadalitza’t, el conseller de Cultura i Promoció Turística, Miquel Canturri, va destacar que «és un referent al cor dels Pirineus». A més, Marsol va explicar que «ha aconseguit obtenir les finalitats pel qual el vam crear», i que per això «ens continuarem esforçant per a tenir-lo». En aquest sentit, tota la parròquia es transformarà «en un gran poblet» amb elements identificatius com l’Oficina de Correus Màgica, que aquest any s’ubicarà a la plaça del Poble; la pista de patinatge, que es trasllada a la mateixa plaça; o els Magic selfies «perquè la gent es pugui fer fotografies repartides per tota la parròquia». Destaca també el Neret After Shopping, que torna després de l’èxit de l’any passat. La novetat és que «cada cap de setmana es convidarà un cuiner de la parròquia per poder degustar el seu producte gastronòmic», va anunciar Canturri.
Relacionat amb els infants, a part dels espectacles itineraris, «un segell d’Andorra la Vella i el Poblet» pel conseller de Cultura i Promoció Turística de la capital, arriba El talleret dels menairons. Aquest ofereix més de 25 micropropostes com papiroflèxia, teatre, conta contes, entre altres, adreçades als nens i nenes d’entre 4 i 7 anys.
Finalment, Marsol va explicar que el pressupost ha estat similar al de l’any passat, al voltant d’uns 400.000 euros.