PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra demana que es compleixin els requisits concrets a les COP

El país és un dels pocs que ha donat resposta al quart informe biennal

Per El Periòdic

Marc Rossell i Xavier Espot, durant la seva participació a la COP27.
Marc Rossell i Xavier Espot, durant la seva participació a la COP27. | Govern d’Andorra

Andorra pren part aquests dies en la celebració de la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP27, que està tenint lloc a la ciutat egípcia de Sharm el Sheikh, i ho fa novament amb els deures fets. Així, tal com va destacar el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, «tot i ser petits estem complint els compromisos contrets». Això es demostra en el fet que el país ha estat un dels 10 que ha donat resposta al quart informe biennal. És per això que «Andorra continua reclamant que es doni compliment als compromisos que els països van adquirint» tenint en compte que el Principat està «complint en temps i forma» a tot el que es va pactant en les diferents conferències.

Així, com s’ha esmentat, només hi ha 10 països al món que hagin donat resposta al quart informe, i Andorra és un d’ells. Precisament dissabte passat va defensar en el si de la COP27 aquest document que posa en relleu que el país comunica «de forma deguda i transparent» les accions que es duen a terme per a la mitigació de diòxid de carboni (CO2) i la reducció de les emissions. En aquest sentit, Miquel va recordar que a l’anterior COP, la celebrada l’any passat a Glasgow, els països es van comprometre a ser més ambiciosos i que Andorra va actualitzar el seu compromís fixant-se com a fita que el 2030 hi haurà una reducció del 55% de les emissions de CO2 respecte d’un escenari immobilista, un objectiu que anteriorment estava fixat en el 37%. A més, va refermar l’aposta que el 2050 s’aconsegueixi la neutralitat carboni. «Estem assolint els compromisos», va subratllar Miquel, que va afegir que Andorra és responsable «d’una part molt minsa» de les emissions globals, però ha fet una aposta molt forta per reduir la seva petjada i exigeix que la resta de països facin el mateix, ja que «la inacció» dels altres té «un impacte en el nostre territori». En aquest sentit, va recordar que l’increment de les temperatures està tenint un efecte molt important a Europa i sobretot en les zones de muntanya, que en són especialment sensibles.

I precisament perquè es posi el focus sobre l’impacte que el canvi climàtic està tenint en les zones de muntanya, Andorra ha impulsat una trobada ministerial per tractar els efectes en aquests espais i fer visibles aquests problemes. Les conclusions s’elevaran a les presidències de les COP 26, 27 i 28 perquè «es tinguin en compte». 

Sota els auspicis d’Andorra, aquesta setmana tindrà lloc un esdeveniment organitzat per l’Aliança per les Muntanyes de Nacions Unides, al qual el Principat dona ple suport, i que també centrarà el debat en les activitats lligades a la muntanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT