PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jover valora que l’augment de sous i lloguers ha de ser equitatiu

El PS defensa que l’increment en l’habitatge ha de ser «moderat»

Per El Periòdic

Un instant de la sessió del Consell General celebrada ahir.
Un instant de la sessió del Consell General celebrada ahir. | ANA/M.P.

El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va posar en relleu ahir durant la sessió del Consell General que l’increment que s’apliqui als salaris i als lloguers de cara a l’any vinent són elements que han d’anar «correlacionats», i va reiterar que el que es pretén des de l’Executiu és que hi hagi un acord en el si del Consell Econòmic i Social (CES). «De moment no hi ha acord, però el Govern no llança la tovallola», va manifestar, i va recordar que si no hi ha entesa, el Govern prendrà «decisions unilaterals». Paral·lelament, qüestionat pel president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, Jover va admetre que quan l’Executiu va reflectir a la llei que els salaris i els lloguers havien de pujar d’igual manera, no volien dir que hagi de ser exactament el mateix, i va admetre que potser el redactat no està prou encertat. En tot cas, el ministre va assegurar que «la línia vermella» és que els lloguers no poden incrementar-se més que els salaris.

A les preguntes, López va evidenciar la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, i més, tenint en compte certes dades com per exemple que l’alimentació (amb un 11,6%) o el calçat i el vestit (amb un 11%) es troben per sobre de l’IPC. En aquest sentit, va defensar que tenint en compte que el 49% de la població diu que el principal problema és l’habitatge i que els salaris més habituals al país se situen entre els 1.200 i els 1.300 euros «té tot el sentit» que hi hagi «un increment moderat del lloguer si es vol recuperar el poder adquisitiu» de les famílies. Alhora, va destacar que des del PS es defensa que sigui d’un 25% del percentatge que es fixi per als salaris. Així, va retreure al Govern que prevegi que pugui ser del 100%, a la qual cosa Jover li va respondre que el terme igual que apareix a la llei no vol dir que l’increment del lloguer hagi de ser el 100% del que pugin els salaris, si bé ha incidit en el fet que els dos aspectes han d’estar relacionats. 

D’aquesta manera, el Govern està a l’espera, va afegir el ministre, de veure quin és el pacte que puguin arribar a establir patronal i sindicats, i de saber quin pot ser, finalment, l’IPC. Com ja ho va fer ahir al matí en comissió legislativa, Jover va defensar que la inflació es pot situar entre el 5,3% i el 6,9%, per sota de màxims aconseguits aquest any com el 7,4%. 

Atenció sanitària

D’altra banda, durant la sessió de control a l’Executiu, el ministre de Salut, Albert Font, va anunciar que en les pròximes setmanes es pot posar en marxa el protocol per a la prevenció del càncer colorectal. Ho va explicar a preguntes de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela. El titular de Salut va avançar, també, que les dades corresponents al càncer entre el 2002 i el 2021 estan a punt de sortir i, de fet, ho faran abans de finals d’any. Font va destacar que voldrien fer «campanyes per a tots els càncers», però va puntualitzar que cal que no es «xafin» unes amb les altres, per això va informar que es manté la del càncer de mama i la del retinoblastoma, tot i que es vol impulsar aviat la colorectal. Altres que es voldrien implementar seria la del càncer de pulmó o el de pròstata, atenent la demanda de la gent gran.

En el seu torn, Vela també va demanar sobre les declaracions que van fer les associacions de salut mental i sobre les quals el ministre portaveu s’havia pronunciat, lamentant el to emprat. Jover va defensar que des del Govern es va veure les intervencions de les associacions com una «crítica destructiva» i que hi va haver dos aspectes que els van «sorprendre», com la negació a la col·laboració amb el centre que el Bisbat vol impulsar a la Seu d’Urgell i, sobretot, que es comparés els pisos tutelats dient que es feia «un gueto de Varsòvia». Malgrat això, el portaveu de l’Executiu va reiterar que tenen la voluntat de continuar col·laborant amb les entitats.

Dimensionament del CTR

Altrament, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va destacar que el Pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035 de la planta de valorització del Centre de Tractament de Residus d’Andorra ja està enllestit i que s’ha «connectat» amb el Pla nacional de residus i amb el Projecte d’economia circular. També va avançar que, tot i que no hi ha un termini definit, sí que es preveu una reducció de la planta, tenint en compte que es vol disminuir les deixalles que hi acabin anant. 

Finalment, cal destacar que el Consell General va aprovar prorrogar la facultat del Govern d’establir les restriccions i mesures per fer front a la crisi sanitària de la covid. D’aquesta manera, el ministre de Salut va defensar que cal continuar «sent prudents» davant un període clau com és l’hivern en què hi pot haver molta circulació dels virus i on el país espera una gran arribada de turistes. A hores d’ara, hi ha tres persones ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 27 casos nous, amb la qual cosa els actius són 121. Els totals s’eleven a 46.691 i les altes a 46.415, va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT