PUBLICITAT

Objectiu: renéixer de les cendres

  • La nova directora, Elisenda Carrasco, impulsarà un cor infantil, un de juvenil i una formació de cambra
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cònsol Alís, la ministra Vela, i la nova directora artística del Cor Nacional, Elisenda Carrasco, ahir a la sala de premsa del Govern Foto: TONY LARA

Enorme, titànica feinada la que se li ha girat a la nova directora artística del Cor Nacional, la catalana Elisenda Carrasco (Barcelona, 1971), que haurà de refundar pràcticament de zero uns Petits Cantors en estat catatònic, per no dir terminal. En la primera compareixença pública, ahir a l'edifici administratiu, Carrasco va esbossar les línies mestres de la nova etapa. En resum: aquesta mateixa setmana començarà el reclutament de nous cantaires –l'exili massiu dels antics membres a la formació que dirigeix Metayer va deixar el Cor Nacional amb tan sols quatre membres, ¡quatre!– i ho farà entre els alumnes de 3r i 4t d'ensenyament primari dels tres sistemes educatius.

L'objectiu és ara captar una vintena de cantaires –l'embrió del Cor Nacional, que quan estigui en plenitud de facultats constarà d'entre 50 i 55 elements– amb què començarà a treballar el setembre. L'equip docent d'aquesta primeríssima etapa l'integraran la mateixa Carrasco, amb el càrrec de directora artística, i un pianista de qui ahir no es va avançar el nom –no sembla que Robert Bailey hagi de continuar al Cor. Posteriorment s'hi aniran incorporant altres professionals –professor de cant, director musical i representant del Consorci– fins a completar el claustre dels Petits Cantors. La primera promoció –aquests vint nens i nenes d'entre 9 i 10 anys– farà una trobada informal després de Setmana Santa i una estada musical a l'estiu, prèvia al curs que començarà oficialment al setembre. La primera temporada serà de consolidació –Carrasco parla de posar les bases per crear «consciència de cor»– i els cantaires tindran dos assajos setmanals generals, més un tercer per grups. La formació es completarà amb una estada de cap de setmana «de treball i convivència» al trimestre. Això sí –i aquí rau la primera gran diferència amb l'era Metayer– tots hauran d'assistir a classes de llenguatge musical –se'ls estimularà que es matriculin a les escoles de música.

Al maig del 2012 s'obrirà un nou període d'audicions, i el curs següent –«clau per a l'establiment del projecte», diu la directora– s'intensificarà el nivell d'exigència, s'afegirà una tercera sessió d'assajos, s'ampliarà el repertori amb la literatura clàssica per a cors infantils i, atenció, es posarà en marxa una formació de minicantors inèdita al país. Vet aquí una segona i sensible diferència respecte a l'etapa anterior: els Minicantors, integrat per cantaires de 6 a 8 anys, «tindrà repertori i vida pròpia, però naturalment, una cvida artística no tant de cara enfora sinó en l'àmbit formatiu». La idea és clara: que es converteixi en el planter per als Petits Cantors. La tercera gran novetat del projecte liderat per Carrasco veurà la llum el curs 2013-2014, quan el Cor arribarà al mig centenar de cantaires de totes les generacions –entre 9 i 16 anys–i s'espera que la formació hagi madurat fins al punt de poder protagonitzar un programa juntament amb l'ONCA –cosa que en l'etapa Metayer ja es venia fent al Concert de Nadal. Serà aleshores quan es preveu que els cantaires més grans puguin ingressar al Grup Juvenil dels Petits Cantors, formació de nova planta que oferirà una sortida als nois que hagin canviat la veu.

Els resultats, al 2014 / Aquest Grup Juvenil haurà d'esperar, per tant, fins al curs 2013-2014. En canvi, la quarta i última revolució que introduirà Carrasco en aquests Petits Cantors refundats serà d'aplicació immediata: es tracta d'un Cor Nacional de Cambra que donaria continuïtat al projecte artístic global, perquè permetria els excantaires seguir vinculats al món del cant. La idea és que aquest Cor de Cambra funcioni com una formació semiprofessional –integrada per estudiants de cant i professionals que hauran de superar una audició– i per programes. Amb aquest Cor es completarà el cicle, de manera, diu Carrasco, «que el nen que ha començat als 6 anys als Minicatonrs ha de poder a la llarga, i si el seu creixement i camí particular li ho permeten, cantar al costat de professionals, assessorat i guiat per professionals i treballant en un mateix concert». El Cor de Cambra debutarà aquest mateix 2011, i l'objectiu és a partir del 2012 estigui en condicions d'oferir «entre tres i quatre programes l'any».

Un projecte, com es veu, ambiciós, que Carrasco implementarà a partir de tres principis bàsics: «l'educació integral dels cantaires, humana i musical, a través del cant coral»; la «proximitat al territori», a través de les escoles de primera ensenyança i de música, i una qualitat interpretativa «superior». La que ve determinada, diu, pel fet de portar per cognom l'adjectiu nacional: «Haurem d'assolir un nivell artístic i musical de màxima qualitat, com el que tenen en altres països els seus cors nacionals». Conscient de la magnitud del epte, la nova directora demanava ahir paciència. Però, ¿quanta paciència? «Els resultats no seran immediats. Cal temps. Esperem que al 2014 el Cor Nacional tingui un nivell més que acceptable per representar el país en l'àmbit internacional».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT