PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Un incendi al vestíbul malmet el centre de congressos lauredià

Majoral celebra que no hi hagi cap víctima i preveu que l’espai no es reobri fins al març

Per Pol Forcada Quevedo

Una imatge de l’interior del centre després de l’incendi.
Una imatge de l’interior del centre després de l’incendi. | ANA / M.P.

Un incendi iniciat durant la matinada de dimarts a dimecres al vestíbul va malmetre el Centre cultural i de congressos lauredià. Segons el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, la part positiva d’aquest afer «és que no hi ha hagut cap víctima personal» i que el sistema contra els focs va funcionar. La negativa van ser els danys materials que va patir l’edifici. La planta zero va quedar «destrossada», la primera planta va tenir «una part molt afectada», i també es van fer malbé altres petits espais del centre. 

Els Bombers van ser alertats al voltant de les 04.00 hores, i les feines d’extinció van acabar a les 07.00 hores. Després, van continuar treballant en tasques de neteja i de detecció de monòxid de carboni. Pel que fa a la resta de danys, ni l’auditori Claror ni el Rocafort van veure afectades la seva part visual. Majoral, però, va donar per fet que «s’ha de refer la instal·lació elèctrica» sencera.

Encara no se saben les causes concretes, i seran els tècnics o pèrits especialitzats qui les determinaran, però l’oficial del Cos de Bombers, Josep Ribera, va indicar que «el focus va ser a la banda dreta del centre» a tocar del bar. A més, va afegir que «es va propagar molt veloçment pel sostre». Tot i això, la totalitat dels danys no van ser causats per l’incendi, ja que l’aigua dels regadors automàtics i el fum van tenir un paper important. En aquest sentit, l’exposició de pintures que hi havia de la Unesco no es va cremar, però sí mullar, perquè es va arraconar a causa d’una altra activitat que es va fer. El que és segur és que les obres «s’han afectat per la pols i el fum que genera un incendi», va incidir el cònsol major de Sant Julià de Lòria. 

A conseqüència dels fets, el personal que treballa al centre «es reubicarà al mateix edifici del comú», va explicar Majoral. De la mateixa manera, la Temporada de Teatre i Els pastorets s’intentaran recol·locar en altres llocs. En relació, el cònsol va matissar que «totes aquelles activitats que teníem previstes les intentarem reubicar en espais de la parròquia, malgrat que és evident que la qualitat d’aquestes no serà la mateixa». A més, també es van iniciar els contactes amb les asseguradores.

L’objectiu de Majoral és poder tenir el centre cultural «ja rehabilitat i en ple rendiment com a molt tard al març o l’abril», però espera que pugui ser abans. Per això, va afirmar que el procediment per fer front a aquestes obres «és d’extrema urgència», i que ja s’han reunit amb la part d’intervenció del Comú de Sant Julià de Lòria per buscar una empresa que pugui dur a terme les obres en el menor termini possible. El cònsol va accentuar que «tardarem més o menys [temps], però la cultura no s’atura». 

Cal destacar que la Universitat d’Andorra (UdA) també va patir afectacions, en aquest cas només per fum i sutge. Arran dels fets, les seves instal·lacions van romandre tancades durant la jornada d’ahir, però avui reprenen la seva activitat. L’únic espai que quedarà tancat aquest dijous és la Sala d’Actes per tasques de neteja.

Finalment, el Govern va informar ahir que no preveu donar ajudes econòmiques per impulsar la rehabilitació del centre. El ministre Portaveu, Eric Jover, va recordar que aquest «és un espai comunal» i que, per tant, les obligacions d’adequar la infraestructura corresponen a la corporació comunal, ja que «no és una competència del Govern».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT