PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les obres a Prat de la Creu obliguen a tallar un dels carrils durant 20 dies

El comú i FEDA recorden que els treballs permetran que moltes llars de la zona es connectin a la xarxa de calor

Per El Periòdic

Jordi Travé, Albert Moles, Josep Pujol i Conxita Marsol durant la roda de premsa d’ahir.
Jordi Travé, Albert Moles, Josep Pujol i Conxita Marsol durant la roda de premsa d’ahir. | Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara

El tram de carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella, en sentit baixada, quedarà tallat des d’avui fins al 28 d’aquest mes arran de les obres de la construcció de la xarxa de calor. Per facilitar la circulació mentre aquest carril estigui tallat, s’ha previst un circuit alternatiu que comprèn l’avinguda Meritxell, l’Estela i Baixada del Molí. Aquest tall comporta també afectacions en els transports escolar i públic, i així, una parada del bus escolar que es troba al davant de l’aparcament Parc Central 2 ha estat traslladada a la Poste, i les parades del transport públic de l’ambaixada espanyola i la Roda queden anul·lades i es farà passar els busos de les línies L2, L4, L5 i L6 per l’avinguda Meritxell, Príncep Benlloch i Baixada del Molí fins a l’estació nacional d’autobusos, tal com va explicar el director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport del Govern, Josep Pujol. Tant des del comú com des de FEDA es demana als ciutadans «disculpes» per les dificultats que aquest tall comportarà, però recorden que el benefici que han de tenir aquestes obres són importants, ja que suposarà que moltes llars es puguin connectar a la xarxa de calor.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va destacar que durant aquests dies de tancament es treballarà «de manera intensa» a la zona de la rotonda del Govern, on cal fer la connexió de la xarxa de calor. Així, va destacar que es talla el carril en direcció Sant Julià de Lòria, mentre que l’altre restarà obert. «Les obres són molestes però es tracta d’una obra important», va destacar Marsol, que va recordar que serveix per aprofitar la calor residual del centre de tractament de residus per abastir de calefacció i aigua calenta tota aquesta zona de Prat de la Creu. De fet, va recordar que només a Prada Casadet es pot donar servei a 135 habitatges. Davant la importància d’aquests treballs, i més en un moment en què es parla de possibles talls de subministrament, Marsol va apel·lar a la ciutadania: «Demano una mica de paciència perquè valdrà la pena». En el mateix sentit es va expressar el director general de FEDA, Albert Moles, que va destacar que és amb obres com aquestes, que incrementen la producció nacional i, per tant, minven la dependència que es té de l’exterior, que es podrà ser més autosuficient en cas de talls de subministrament. 

Al seu torn, el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, va detallar que ara com ara s’està alimentant 36 edificis i que quan aquesta fase, que arriba fins al pont del riu Gran Valira, estigui enllestida, es permetrà donar servei de la xarxa de calor a una cinquantena d’edificis. De fet, es calcula que al Nadal ja es pugui portar calor i aigua calenta als immobles que es troben entre el carrer del Consell General i fins a l’ambaixada espanyola.

Travé va incidir en el fet que un cop acabat aquest tram, que s’uneix als que es van fer des del centre de tractament de residus fins a la Baixada del Molí i el carrer del camí Ral, es deixarà d’emetre 5.000 tones de diòxid de carboni a l’any, la qual cosa equival al que deixen anar 2.500 vehicles. 

Cal recordar que la intervenció que s’està fent a Prat de la Creu afecta mig quilòmetre i que s’aprofita la instal·lació de la xarxa de calor per fer la millora de serveis com la separativa, i es canvia el paviment i el mobiliari urbà. Els treballs estan sufragats majoritàriament per FEDA Ecoterm. El cost total és de prop de tres milions d’euros, dels quals la filial de FEDA n’assumeix 1,71 i el comú 1,16. A més, Andorra Telecom es fa càrrec d’un import de 35.923 euros corresponent a la millora de la xarxa de serveis, segons va informar l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT