PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els meteoròlegs avisen que aquest hivern serà càlid i sec

Quatre dels 10 primers mesos del 2022 han estat els més calorosos des del 1950

Per Anna Casanova

Un gràfic mostra la temperatura mitjana del mes d’octubre.
Un gràfic mostra la temperatura mitjana del mes d’octubre. | Twitter/Acció Climàtica Andorra

Aquesta temporada d’hivern estarà marcada per un clima càlid i sec, però si bé les previsions estacionals indiquen que aquest serà l’escenari dominant, també hi haurà baixades de temperatura puntuals «en què dins del context general, el clima pugui arribar a ser més humit i fred durant un període de temps», com per exemple es va donar en la nevada d’ahir, va indicar el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, Guillem Martín, que va remarcar que «seran excepcions». Això, però, no significa que enguany no hagi de nevar gens o que no hagi de fer fred, ja que segons va recordar a tall de comparació, aquest estiu passat va ser el més càlid mai registrat a Andorra i, tot i així, l’agost va ser plujós i més humit. Quant a la intensitat de les nevades, de moment no es pot fer una anàlisi perquè és massa aviat. No obstant això, «com és habitual al Principat, aquestes seran més intenses al nord que al sud», va indicar Martín. En aquesta línia, també va valorar que la neu té capacitat d’aguantar molt al llarg dels mesos i no ha d’haver-hi cap preocupació per part del sector econòmic, sobretot el de l’esquí, ja que «hem viscut situacions similars com la de la temporada passada», va observar el meteoròleg.

Del que sí que ens hem d’amoïnar, segons va lamentar, és que l’entorn on vivim es vegi afectat en un futur per aquests canvis, pel fet que es preveu que els episodis de calor cada cop siguin més recurrents i persistents i, per contra, que les excepcions en què la temperatura baixa i «es normalitza» siguin més curtes, va explicar Martín. Tot i que, ara per ara, «la natura pot suportar aquests episodis, depèn de la persistència que mostrin», va assenyalar. Analitzant el context recent, dels primers 10 mesos de 2022, quatre han estat els més calorosos des del 1950, entre ells l’octubre, que ha arribat a assolir una temperatura mitjana 4,3 graus més alta del que seria habitual per aquest període. «Quan fa tant de temps que hi ha anomalies càlides i, a més, tants mesos en un mateix any en què aquestes temperatures són les més altes registrades, és un efecte del canvi climàtic», va sentenciar el meteoròleg. De fet, tots els experts i els organismes internacionals indiquen que encara han de continuar pujant en les pròximes dècades, i els hiverns, igual que la resta d’estacions de l’any, «ens han de preocupar, perquè el fet que no tinguem tanta neu a finals de temporada suposa una reducció del recurs hídric i, per tant, de la disponibilitat d’aigua de cara a l’estiu», va asserir. Per afrontar aquests fenòmens progressius en el temps, Martín va assenyalar que hem d’estar adaptats com a societat i alhora com a Servei Meteorològic Nacional.

Amb tot, Andorra s’unirà en les setmanes pròximes a una declaració de l’Organització Mundial de la Meteorologia perquè en els pròxims cinc anys s’impulsi un programa al país de desenvolupament d’avisos meteorològics dedicats a l’alerta immediata, amb l’objectiu de poder avisar i protegir els béns i les persones amb prou anticipació davant de situacions climàtiques extremes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT