PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els cònsols insisteixen que calen més espais per abocar les terres

Molné i Mas creuen que les seves parròquies ja «han complert» i calen altres indrets

Per El Periòdic

Una imatge d’arxiu de l’abocador de Beixalís.
Una imatge d’arxiu de l’abocador de Beixalís. | Comú de la Massana

Davant el tancament de l’abocador de Beixalís i del Maià durant els mesos d’hivern els cònsols incideixen en la recerca d’espais per poder fer centres de transferència i, també, un altre abocador. S’hi van pronunciar al respecte ahir les cònsols majors de la Massana i Encamp, Olga Molné i Laura Mas, respectivament. «Confio que s’acabi trobant un espai i mentrestant que hi hagi centres de transferència», va manifestar Molné, que va recordar que la Massana ha clausurat l’abocador de Beixalís, tal com ja va anunciar el 28 d’octubre, i que si bé queda una part on encara es poden abocar terres, es reserva aquest espai per a obres que s’hagin de fer a la parròquia. «Nosaltres hem complert abastament», va considerar la cònsol massanenca, que també va apuntar que l’abocador de Beixalís ha estat obert des del 2007 i ha fet les funcions de dipòsit nacional, ja que totes les parròquies i obres l’han fet servir. «Confiem que alguna altra parròquia agafi el relleu i trobi un indret» on construir un nou abocador, va destacar, tot recordant que una altra opció provisional és fer centres de transferència de terres a l’hivern fins que a l’estiu torni a obrir el dipòsit del Maià.

Precisament sobre l’abocador del Maià, Mas va destacar que de moment està obert i «estiraran el màxim» que puguin i va afegir que un cop tanqui, des del comú només es podrà donar servei a les obres de la parròquia, motiu pel qual s’està a la recerca de solucions. «Nosaltres estem a disposició els mesos d’estiu per a tot el país», va assegurar la mandatària, tot reiterant que el comú buscarà una solució «per a la part d’Encamp» per als mesos que aquest dipòsit està tancat. La cònsol major d’Encamp també va assenyalar que en reunió de cònsols ja s’ha tractat la qüestió en diverses ocasions i que parròquies com Andorra la Vella ja han manifestat també que treballen per donar una solució a aquesta problemàtica.

 

Reserva de la biosfera

D’altra banda, i qüestionada sobre el fet que hi ha parròquies que no han facilitat totes les dades al Govern entorn del projecte de declaració del país com a reserva de la biosfera, Mas va destacar que han presentat dades «parcialment», ja que les que no s’han lliurat són les referents a la zona tampó que afecta la concessió i estan a l’espera de desenvolupament «del procés que hem iniciat» per donar resposta a totes les dades sol·licitades. A més, va assenyalar que la setmana que ve es vol lliurar algunes de les xifres demanades, però va incidir en el fet que les referents a la zona tampó no es podran donar fins que la concessió no estigui tancada, segons va informar l’ANA.

Molné i Mas van fer aquestes declaracions ahir en la signatura del conveni de col·laboració entre Govern i els Comuns relatiu a les mesures d’estalvi i eficiència energètica. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT