PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià de Lòria fa una crida per mantenir les vies secundàries

Jover indica que la parròquia no es pot «queixar» del programa d’inversions del Govern

Per El Periòdic

Els cònsols de Sant Julià de Lòria durant la sessió ordinària del Consell de Comú.
Els cònsols de Sant Julià de Lòria durant la sessió ordinària del Consell de Comú. | ANA/M.P.

La majoria i la minoria de Sant Julià de Lòria van aprofitar la sessió ordinària del Consell de Comú d’ahir per fer una nova crida al Govern per tal que es posi mans a l’obra amb el manteniment de les carreteres secundàries, unes actuacions realment necessàries en alguns trams de la xarxa viària que han de servir per garantir la seguretat del trànsit i, especialment, el pas de ciclistes. En aquesta línia, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, va declarar que el nombre de trams en mal estat identificats «fan por», ja que en diversos punts es poden observar esquerdes a la carretera que fan perillós el trànsit de vehicles. «Són trams que entenem que caldria arreglar», va apuntar, tot recordant que seria una bona acció per continuar posicionant el país com a territori ciclista tenint en compte que les carreteres secundàries són per alguns dels llocs on més es practica aquest esport. 

Per posar en context, la demanda va sorgir arran de l’aprovació d’un suplement de crèdit per valor de 208.000 euros destinat a finançar els treballs d’emergència a la urbanització del Bedràs, on gràcies a uns treballs efectuats per la corporació, s’ha detectat un «important» descalçament del mur de sosteniment de la via. «Al Bedràs el que ha passat és que és una urbanització que es va entregar al comú totalment acabada i en condicions, i per sota de la carretera, i encara no sabem ben bé per què, s’ha creat com un buit, com si l’aigua s’hagués anat emportant la terra de sota de la carretera», va explicar Majoral. Sobre aquesta qüestió, el conseller de Desperta Laurèdia Cerni Cairat va manifestar que «des de la minoria sempre hem considerat que cada euro destinat a la prevenció, són diners que a posteriori ens estalviem en futures reparacions», per la qual cosa, des de l’oposició s’ha demanat al comú una actualització de l’estat de les carreteres i les vies secundàries de Sant Julià de Lòria, així com de les vies urbanes i les urbanitzacions «entenent que això que ha succeït al Bedràs es pot repetir en altres punts de la parròquia», va afegir.

Amb relació a aquesta crida, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va observar durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, també celebrada ahir, que el Comú de Sant Julià de Lòria «no es pot queixar del programa d’inversions» que el Govern ha realitzat històricament a la parròquia. De fet, l’Executiu va aprovar  també ahir una nova adjudicació per valor de 122.000 euros destinada a la reposició del mur que va caure durant les esllavissades que es van produir a la CS-140, que connecta la parròquia amb el poble de Fontaneda. És per aquest motiu que Jover va posar en relleu que «hem de ser conscients que hi ha competències diferenciades i que el comú també ha de fer les seves inversions». Entre altres projectes, el ministre portaveu també es va referir a la «inversió milionària» que el Govern realitzarà a Sant Julià de Lòria relativa a l’ampliació de la Universitat d’Andorra, unes obres que tindran un cost que se situa al voltant dels sis milions d’euros. 


Recollida de llenya

Després que el comú lauredià donés el vistiplau a l’ordinació presentada aquest dilluns per permetre als residents de la parròquia recollir llenya de manera gratuïta als boscos per tal de fer front a la crisi energètica durant aquest hivern, Cairat va lamentar que aquesta mesura «és més una qüestió de gestió forestal que no pas la solució al problema energètic». A més, la minoria va posar en relleu que no tots els habitatges de la parròquia disposen de llars de foc per escalfar-se i, per tant, el conseller de Desperta Laurèdia va exposar que «aquesta mesura s’ha d’acompanyar de moltes altres per tal que aquelles famílies que tinguin dificultat en la qüestió energètica es trobin protegides per un paraigua social».

 

Pressupost

El comú també va informar ahir de l’execució pressupostària del segon trimestre del 2022. Així, tal com va informar la consellera de Finances, Maria Àngels Marfany, la liquidació ha presentat un saldo positiu de 2.834.712 euros, sent el total d’ingressos d’uns 9,2 milions, el que representa una execució del 53,54% del pressupost. Pel que fa a les despeses, el total liquidat ha estat de 6.430.329 euros, el que representa un 33,4% d’execució del pressupost final. Quant a l’endeutament de la corporació, a 30 de juny d’aquest any s’ha situat en el 66% de l’import disposat, el que representa un total de 9.557.041 euros. Davant d’aquestes xifres, Marfany va indicar que «de manera general, estem bastant en línia del que correspondria per temps i diners», tot i que aquestes dades encara estan subjectes al moment en què es passin les facturacions d’impostos. Tot i així, va explicar que «és un seguiment totalment controlat i previst». 

 

Altres punts aprovats

En un altre ordre de coses, la corporació laurediana també va aprovar ahir una modificació de l’organigrama comunal per tal de permetre, d’una banda, la creació del Departament de reactivació econòmica i comerç i, de l’altra, la creació de dues places administratives per al servei de Circulació i Aparcaments. La consellera de Turisme, Diana Sánchez, va remarcar que el nou departament tindrà com a finalitat centralitzar en un sol departament totes les accions relacionades amb el comerç i donar una empenta als comerços de la parròquia. Des de la minoria, la consellera Maria Àngels Aché va demanar que se’ls tingui en compte a l’hora d’efectuar propostes. «Demanem que el nou departament ens permeti sumar esforços, treballar conjuntament amb les persones que hi formin part i agilitzar les passes per reactivar l’associació de comerciants», va expressar. Finalment, el Consell de Comú va servir per aprovar la realització d’un nou tram de xarxa d’aigua potable a la parròquia, ja que s’ha detectat com algun tram està molt vell i s’ha de substituir. L’actuació tindrà un cost de 217.000 euros, i es destinaran 79.000 euros per a finançar els treballs de reparacions de la xarxa d’aigua, va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT