PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS proposa limitar l’augment del lloguer a un 25% dels salaris

També ho demana per als arrendaments dels locals comercials

Per Albert Belis

Pere López i Carles Sánchez, ahir al Consell General en roda de premsa.
Pere López i Carles Sánchez, ahir al Consell General en roda de premsa. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat 12 esmenes al projecte de llei de mesures de protecció, d’estímul al mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge, segons va revelar ahir en roda de premsa al Consell General. Pel que fa a l’increment de les rendes del lloguer, va refusar la voluntat del Govern d’equiparar els augments dels arrendaments i dels salaris. Així doncs, els socialdemòcrates proposen que els lloguers s’apugin com a màxim un 25% de l’índex de revalorització dels salaris. És a dir, per cada quatre punts d’augment dels sous, només un de lloguer. «El Govern ha entrat en una espiral inflacionista», va denunciar el president del grup parlamentari, Pere López, que va afegir que «calen mesures valentes per augmentar la capacitat adquisitiva de la població, ja que la situació pot esdevenir insostenible, unes decisions que són rellevants, perquè afecten àmplies capes de la societat», va assegurar.

A més, els socialdemòcrates demanen que l’increment dels lloguers de l’habitatge d'acord amb aquest màxim del 25% de l’augment dels salaris també s’apliquin a les rendes dels locals comercials. Segons el conseller general Carles Sánchez, «constatem que els problemes persisteixen perquè les solucions del Govern no funcionen. Ho hem avisat en diverses ocasions i per això hem posat mesures sobre la taula per solucionar-ho», va recordar.

Continuant amb l’habitatge, el PS ha presentat una esmena de supressió de l’opció per part del propietari d’eliminar la pròrroga obligatòria del contracte de lloguer en cas de reforma per salubritat o estructural de l’immoble. Per un altre costat, volen que l’IGI reduït sobre els edificis de lloguer només s’apliqui en el cas que l’arrendament sigui a preu assequible.

Per últim, els socialdemòcrates es van referir també al salari mínim. En aquest sentit, van reiterar la petició que se situï al 60% del sou mitjà a partir del 2023. Al mateix temps, també van parlar de les pensions, amb la defensa d’un increment d’acord amb l’IPC per les que són inferiors al salari mínim a partir del gener del 2023, segons els criteris anteriorment establerts.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT